Vesti -

"MMF-u treba više novca"

Vašington -- Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) treba više novca za pomoć zaduženim zemljama, poručila je njegova čelnica Kristalina Georgieva.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Foto: EPA, JIM LO SCALZO
Foto: EPA, JIM LO SCALZO

Ona je upozorila na vrlo neizvesne globalne ekonomske izglede i sve dublji jaz između bogatih i siromašnih zemalja.

Georgieva se već dugo zalaže za preraspodelu posebnih prava vučenja (SDR), MMF-ove valute, a u ponedeljak je poručila da bi se time moglo dodeliti više novca za rešavanje zdravstvene i ekonomske krize i ubrzati razvoj prema digitalnoj i zelenoj ekonomiji.

Za vreme mandata dolazećeg predsednika Donalda Trampa, SAD su kao najveći deoničar MMF-a blokirale preraspodelu posebnih prava vučenja, budući da prema važećim odredbama bogatije zemlje dobijaju više novca, srazmerno svom udelu.

MMF je intenzivirao povoljno finansiranje ekonomija u nastajanju i razvoju, uključujući i donacije zemalja članica u iznosu od oko 20 milijardi dolara u postojećim SDR-ovima. To će i dalje imati važnu ulogu, ali potrebni su dalji koraci, naglasila je Georgieva.

"To će i dalje biti jako važno, još i važnije, kako bismo mogli da povećamo naše kapacitete za potporu zemljama koje kaskaju", rekla je šefica MMF-a.

Preraspodela posebnih prava vučenja i dalje se razmatra, utvrdila je.

Moguća prodaja zlata iz MMF-ovih rezervi uključivala bi "određene oportunitetne troškove" za MMF, ali odluka je na članicama, dodala je.

Nova predsednica Međunarodnog monetarnog i finansijskog odbora (IMFC), švedska ministarka finansija Magdalena Anderson je na onlajn konferenciji za štampu održanoj u ponedeljak zajedno sa Georgievom izjavila da je jasno da je potreba za likvidnošću i dalje velika, prenosi SEEbiz.

Najavila je i konsultacije sa zemljama članicama o opcijama jačanja likvidnosti.

Andersonova je prva zvaničnica iz Evrope koja je u više od 12 godina došla na čelo IMFC-a i prva je žena na toj dužnosti, a njen trogodišnji mandat počeo je u ponedeljak.

Očekuje se da će skupina 20 najvećih ekonomija (G20) produžiti postojeći moratorijum na otplatu dugova najsiromašnijih zemalja, koji bi, kako stvari sada stoje, trebalo da se završi u junu. Dodaje ipak da će mnogo toga zavisiti od dinamike vakcinacije u narednim mesecima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.