Vesti -

Kineski voz najbrže kopneno vozilo na svetu? VIDEO

Prototip superbrzog voza, nazvanog "super metak voz maglev", sišao je sa proizvodne trake u Čengduu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA, WU HONG
Ilustracija: EPA, WU HONG

To je glavni grad provincije Sečuan na jugozapadu Kine, a voz razvija maksimalnu bržinu od 620 kilometara na sat, izvestila je kineska agencija Sinhua.

To je prvi voz ove vrste koji koristi visokotemperaturnu superprovodljivost maglev tehnologije (magnetna levitacija - između voza i šina ne postoji kontant pa time ni sila trenja) i u celosti je projektovan i proizveden u Kini, navodi Sinhua, a prenosi portal Global tajms.

Visokotemperaturni superprovodljivi maglev voz se razlikuje od postojećih magleva koji koriste tehnologiju superprovodljivosti niskih temperatura ili normalnu provodljivu magnetnu levitaciju, a ova promena će omogućiti stabilniju vožnju voza.

Napravljen od laganih karbonskih vlakana, s "nosom" u obliku metka i tenologijom visokotemperaturne superprovodljivosti, prototip ovog voza je kreiran da razvija maksimalnu brzinu od 620 km/h, i verovatno je najbrže kopneno vozilo na svetu, ističe kineska novinska agencija.

Kako je već pisano, ovaj voz je duplo brži od Eurostar voza i pri toj brzini bi se od Londona do Pariza stizalo za 47 minuta, ako bi se išlo maksimalnom brzinom, preneo je Dejli mejl.

Profesor He Čhuan je rekao novinarima na prezentaciji da bi voz mogao da postane operativan u narednih tri do deset godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.