Vesti -

Zašto se širom sveta gradi sve manje nebodera?

Tokom pandemije koronavirusa broj nebodera širom sveta smanjen je za 20 posto, podaci su organizacije "Council on Tall Buildings and Urban Habitat" (CTBUH).

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Depositphotos, Scruggelgreen
Foto: Depositphotos, Scruggelgreen

U 2020. godini napravljeno je novih 106 nebodera visokih 200 metara i više, dok su u godini ranije izgrađena 133 takva objekta. Ovo je najmanji broj izgrađenih nebodera od 2014.

Kao razlog za to u CTBUH su naveli i pandemiju koronavirusa, zbog koje su obustavljeni brojni projekti širom sveta. U njihovom godišnjem izveštaju je navedeno da je izgradnja devet nebodera direktno onemogućena pandemijom.

Ovaj pad desio se i u Kini, kao državi koja predvodi u gradnji ovih zgrada. U ovoj zemlji je napravljeno novih 56 objekata viših od 200 metara, što je za jedan manje u odnosu na 2019. godinu. Međutim, ovo smanjenje u Kini iznosi 40 posto u odnosu na 2018. godinu.

Osim što su naglasili pandemiju kao uzrok za to, u CTBUH su ocenili da je na smanjenje broja novoizgrađenih nebodera u Kini uticao i pokušaj smanjenja duga i promena stava države prema gradnji izuzetno visokih zgrada. Pre četiri godine nadležni u Kini su pozvali na kraj "prevelike, ksenocentrične i čudne" arhitekture. U junu prošle godine zabranjena je gradnja zgrada viših od 500 metara, prenosi portal Kliks (Klix).

Bez obzira na to, u ovoj zemlji se nalazi više od pola nabodera izgrađenih 2020. širom sveta, a koji su visoki 200 metara i više.

Dubai je grad u kojem je prošle godine napravljeno najviše nebodera u poređenju s drugim gradovima sveta. Napravljeno je njih 12 i time je sustignut kineski Šendžen, koji je bio svetski broj jedan kada je reč o broju napravljenih nebodera tokom godine.

U Njujorku su izgrađene dve najviše zgrade u prošloj godini - Central park visok 472 metra i Vanderbit visok 427 metara. To je prvi put nakon pet godina da su u jednoj godini napravljeni najviši neboderi, a da se pri tome nalaze izvan Kine.

U Indiji i Meksiku su napravljeni najviši neboderi u ovim državama. Uprkos neizvesnosti koju je doneo Bregzit, u Londonu su izgrađena četiri objekta viša od 200 metara. To je najveći broj novoizgrađenih nebodera u glavnom britanskom gradu tokom jedne godine.

CTBUH je procenio da će ove godine u svetu biti napravljeno između 125 i 150 nebodera visine 200 metara i više. Međutim, upozorili su da na broj i dalje može uticati pandemija. Podsetili su da recesija iz 2008. nije doprinela smanjenju broja ovakvih zgrada sve do 2010. i 2011. godine, prenosi CNN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.