Vesti -

Sada i zvanično: SAD stavile još kineskih kompanija na "crnu listu"

Američka vlada je dodala na "crnu listu" još imena.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, Alan
Foto: Depositphotos, Alan

Pročitajte još:

"Neću suspendovatii Fazu 1 sporazuma s Kinom... Odmah"

Sada se pomenutom listom ograničava pristup američkoj tehnologiji i investicijama najvećem kineskom proizvođaču procesorskih čipova i državnom naftnom gigantu, javlja agencija AP.

Odluka je još jedan korak koji je predsednik Donald Tramp preduzeo protiv Kine otkako je izgubio izbore 3. novembra, navodi AP i dodaje da politički analitičari kažu da će Tramp verovatno preduzeti dalje mere pre nego što novoizabrani predsednik Džo Bajden preuzme dužnost 20. januara.

Pentagon je proširio "crnu listu" za četiri kompanije, uključujući proizvođača čipova Semikondaktor Manufakturing Internešenal korporaciju (SMIC) i naftnu kompaniju Čajna Nešenel Ofšor Ojl korporaciju (CNOOC), o ćemu je ranije već bilo reči, a uz obrazloženje da sarađuju s vladom na modernizaciji kineskog vojnog sektora.

Time je ukupan broj kompanija na "crnoj listi" povećan na 35.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je optužilo danas Vašington da zloupotrebljava nacionalnu bezbednost kao argument kako bi istisnula kineske industrijske konkurente.

"Postupci američke strane ozbiljno krše principe tržišne konkurencije i pravila međunarodne trgovine i ekonomije za koje se američka strana uvek zalagala", rekla je portparolka ministarstva Hua Čunjing.

Dodala je da bi SAD "trebalo da prestanu da zloupotrebljavaju državnu moć i generalizaciju koncepta nacionalne bezbednosti s ciljem potiskivanja stranih preduzeća".

Politički analitičari takođe predviđaju da pod Bajdenom neće biti većih promena u politici Vašingtona prema Pekingu, uzled sveopšteg nezadovoljstva po pitanju trgovinske razmene s Kinom, ljudskih prava i zbog optužbi za špijuniranje i krađu tehnologije.

Na "crnoj listi" Pentagona, pored ostalih, nalaze se i najveći svetski proizvođač telekomunikacione opreme Huavej, zatim dobavljač uređaja za video nadzor HikVižen Didžital Tehnolodži, državne telekomunikacioni operateri Čajna Telekom i Čajna Junikom, i brojna preduzeća iz sektora petrohemije, građevinarstva, brodogradnje...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.