Vesti -

Kasni češka ekspanzija nuklearne energije: Bojazni oko ponuđača iz Rusije i Kine

Češka -- Tender za izbor kompanije koja će graditi novi blok češke nuklearne elektrane mogao bi biti odložen.

Izvor: EurActiv
Podeli
Foto: Depositphotos/cookelma
Foto: Depositphotos/cookelma

Bezbednosne službe i opozicione partije izrazile su bojazni oko mogućeg učešća ponuđača iz Kine i Rusije.

Prema dokumentu u koji je Rojters imao uvid, radna grupa sastavljena od obaveštajnih i spoljnopolitičkih zvaničnika, koja deluje pri ministarstvu unutrašnjih poslova, želi da se uslovima tendera osigura da će ponuđači iz zemalja koje predstavljaju bezbednosni rizik biti diskvalifikovani, prenosi Euractiv.

Glavni češki proizvođač struje ČEZ, koji je u većinskom vlasništvu države (70%), planirao je da pre kraja 2020. raspiše tender za izvođača radova na bloku od 1.200 MW u elektrani Dukovani i da izabere pobednika 2022.

Projekat je vredan najmanje 7,24 milijarde dolara i predstavlja najveći do sada češki investicioni posao a uključuje obavezu države da kupuje struju iz postrojenja po profitabilnim uslovima za ČEZ.

Predsednik Češke Miloš Zeman želi bliže veze sa Kinom i Rusijom. On je za njihovo učešće u projektu a vlada i ČEZ kažu da nijedan ponuđač neće biti isključen.

Međutim, premijer Andrej Babiš rekao je ranije ove nedelje da tender još nije spreman sugerišući da o tome ne treba da se odlučuje deset meseci pre izbora.

ČEZ je 24. novembra saopštio da čeka povratne informacije o predloženim uslovima od vlade. "Sada sve zavisi od stava države", rekao je portparol ČEZ Ladislav Kriz dodajući da sporazum o tenderskoj dokumentaciji mora da postoji.

U dokumentu radne grupe navode se zahtevi oko bezbednosnih pitanja upućeni ministarstvu industrije i trgoivne koje predstavlja vladu u razgovorima sa ČEZ.

"Mogla bi da postoji opasnost da dođe do situacije u kojoj Češku lako može da ucenjuje subjekat koji predstavlja rizik, odnosno država njegovog porekla", navodi se u dokumentu.

I pet opozicionih partija zajedno su pozvale da se odbace prijave ponuđača iz Rusije i Kine na tenderu i da odbori za spoljnu politiku i bezbednost u gornjem domu parlamenta usvoje rezoluciju kojom na to pozivaju. Međutim Babiš, čija vlada nema većinu u parlamentu, želi da sačuva podršku Komuniičke partije koja favorizuje učešće Rusije i ima bliske veze sa predsednikom Zemanom.

Češka vlada kaže da "nema drugi izbor osim nuklearne energije" da bi ispunila klimatske ciljeve EU. Takođe kaže da će podržati više klimatske ciljeve na evropskom nivou ako Brisel odobri zahtev za planiranu državnu pomoć za izgradnju novog nuklearnog bloka.

Prethodni koraci

U maju je češka vlada odobrila sporazum sa kompanijom ČEZ kojim je utvrđen okvir za izgradnju novog bloka nuklearne elektrane koji bi počeo da radi 2036, saopštili su tada zvaničnici države i kompanije.

Prag je dugo pregovarao sa ČEZ o širenju kapaciteta nuklearne energije kako bi se zamenili blokovi koji će biti isključeni narednih decenija, kao i elektrane na lignit koje će biti "penzionisane" počev od 2030. - kada Evropa namerava da se oslobodi uglja.

Ključni problemi su troškovi i finansiranje, s obzirom na kašnjenja i prekoračenja troškova na drugim projektima, odluka Nemačke da odustane od nuklearne energije, kao i nespremnost ČEZ da preuzme rizik projekta koji favorizuju političari, a koji mu se možda nikada neće isplatiti.

Vlada je želela da predloži finansijski model do kraja maja, pre nego što država počne razgovore o tom projektu sa Evropskom komisijom, preneo je proletos Rojters.

Češka se okreće nuklearnoj energiji jer se na nju, prema pravilima EU, gleda kao na zeleni ili izvor energije sa malom emisijom ugljenika. To će, prema rečima ministra industrije Karela Havličeka, pomoći da se smanje troškovi finansiranja.

Vlada je navela da će novi blok od 1.200 MW moći da pokrije desetinu godišnje potrošnje. Kako je ranije pisano, među potencijalnim graditeljima novog bloka češke nuklearne elektrane su i južnokorejski KHNP, francuski EDF i američki Vestinghaus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.