Vesti -

"Biće to najkompleksnija globalna logistička operacija ikad preduzeta"

Berlin -- Borba protiv pandemije koronavirusa vodi se u epruveti – u ispitivanju i pronalaženju mikroskopskih supstanci za vakcinu protiv kovida 19.

Izvor: Deutsche Welle
Podeli
Foto: Depositphotos/Maxxyustas
Foto: Depositphotos/Maxxyustas

Ali kada se pronađe vakcina, sledeći veliki izazov jeste njena distribucija.

"Biće to najkompleksnija globalna logistička operacija koja je ikad preduzeta", ocenjuje Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz IATA. Pritom tu pojedine nemačke kompanije imaju presudnu ulogu.

Presudnu ulogu ima firma Biontek iz Majnca. Ta u principu mala kompanija je, zajedno sa američkim farmaceutskim gigantom Fajzerom, objavila uspeh: dva partnera predala su zahtev u SAD za hitno odobravanje njihovih vakcina. To bi moglo da se dogodi još ove godine.

Biontek tako prednjači u borbi protiv korone, ali daleko od toga da je u tome usamljen. I naučnici Kjurvaka iz Tibingena rade na pronalaženju vakcine, a finansijsku podršku im pružaju osnivač velike softverske firme SAP Ditmar Hop, ali i vlada Nemačke. Kjurvak je doduše malo dalje od predaje zahteva za odobravanje, ali je, isto kao i konkurenti iz Bionteka, već krenuo u masovnu proizvodnju vakcine.

Neće biti zastoja u isporuci

Pre ili kasnije za to će biti potrebne milijarde malih ampula od specijalnog stakla. Koncern Gereshajmer iz Diseldorfa je tu vodeći na svetskom tržištu. A vodeći u svetu su i specijalni stručnjaci za staklo iz Šota u Majncu. Tri četvrtine svih proizvođača vakcina poručivalo je proizvode iz te kompanije za prvu, kao i za kliničku fazu ispitivanja, tako barem tvrde u Šotu. Zbog tih ranih porudžbina neće biti zastoja u isporuci. U svakom slučaju, zbog povećanja proizvodnje u kompaniji u Majncu računaju s dodatnim povećanjem prometa u, kako su rekli, "manjem dvocifrenom milionskom iznosu".

S obzirom na to da je proizvodnja vakcina u punom jeku, Biontek i Fajzer su saopštili da bi, u slučaju da dođe do odobrenja u SAD, mogli da počnu isporuku za samo nekoliko sati. Obe kompanije su kada je reč o mogućem odobravanju vakcine već u kontaktu i sa nadležnim vlastima u Evropskoj uniji, Kanadi, Australiji, Japanu i Velikoj Britaniji.

Kao i u EU, i u tim drugim zemljama su trenutno u toku tzv. "kotrljajući procesi": kompanije kontinuirano prenose rezultate svojih kliničkih ispitivanja, tako da nadležne službe mogu da počnu sa proverama još dok je studija u toku. Farmaceutski koncerni obično mesecima i godinama prikupljaju sve podatke i dokumente, kako bi ih na kraju svih ispitivanja predali na proveru.

Foto: Depositphotos/DragonImages
Foto: Depositphotos/DragonImages

Trenutak za logistiku

Ako do odobrenja dođe, onda su na potezu špediteri. Oni bi trebalo da izvedu "najveću i najkompleksniju logističku operaciju" na svetu – da što je brže moguće dopreme vakcine do milijardi ljudi širom sveta. Zbog toga se i Lufthanzin teretni odsek ubrzano priprema za transport vakcina. Pri tom se pripreme vrše i na izvozu i na uvozu, jer još uvek se ne zna odakle će da krenu prve vakcine, kažu u Lufthanzinom kargo delu.

I Nemačka pošta - DHL procenjuje da je u dobroj poziciji. Taj koncern sa sedištem u Bonu u ovom trenutku pregovara sa vladama i službama, i naoružava se za taj veliki zadatak. Studija koja je urađena po nalogu DHL pokazala je da se zaista radi o herkulovskom zadatku. Biće potrebno 200.000 transportnih paleta i 15.000 letova kako bi se prevezlo deset milijardi doza vakcina.

"Stvar neće propasti na logistici", samouvereno je pre nekoliko dana izjavio šef Nemačke pošte Frank Apel. Oni, dodao je, imaju 20 godina iskustva sa prevozom osetljivih proizvoda, tako da je infrastruktura već obezbeđena.

Pitanje hlađenja

Jedna od poteškoća je ta da vakcina protiv korone kompanija Biontek i Fajzer mora da se skladišti i transportuje na temperaturi od minus 70, do minus 80 stepeni. Nemačke kompanije rade na tome da to ne bude problem. Preduzeće "va-Q-tec" iz Vircburga, specijalizovano za aparate za duboko zamrzavanje, pre nekoliko dana je objavilo da je postiglo dogovor o isporuci hiljadu kontejnera visokih performansi jednom farmaceutskom koncernu. Sa drugim koncernima su pregovori u toku. "Ovo je najobimniji posao u našem dvadesetogodišnjem postojanju", izjavio je osnivač firme Joahim Kun.

Firma Binder iz Tutlingena proizvodi specijalne rashladne uređaje, specijalne frižidere za medicinske istraživačke laboratorije. Ta kompanija, vodeća na svetskom tržištu, poslednjih nedelja utrostručila je proizvodnju.

Konačno, kada zaista dođe do vakcinacije, biće potreban i medicinski materijal. "B. Braun" iz Hesena tu igra ključnu ulogu. "Mnogi proizvođači vakcina i vlade država u ovom trenutku se raspituju o špricevima i iglama, kao i o drugim proizvodima za vakcinaciju. Oni žele da obezbede neophodne kapacitete", kaže za DW Frank Kirhner direktor firme B. Braun.

Pored špriceva i igala za jednokratnu upotrebu, to preduzeće proizvodi i sredstva za opšte suzbijanje pandemije, kao što su sredstva za dezinfekciju, rukavice za jednokratnu upotrebu ili druga sredstva zaštite za medicinsko osoblje. "B. Braun" upravo radi na planovima za masovnu vakcinaciju već od 15. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.