Vesti -

Loši dani za svetske "šoping meke": Luksuzne prodavnice propadaju

Velike šoping meke širom sveta pripremaju se za prazničnu sezonu potrošnje sa kakvom se još nisu susrele.

Izvor: tportal.hr
Podeli
Foto: Depositphotos, gpointstudio
Foto: Depositphotos, gpointstudio

Drugi talas pandemije koronavirusa koji pogađa dobar deo sveta i mnoge potrošače navodi na oprez kada se radi o odlascima u kupovinu u same objekte.

Ograničenja putovanja koja su na snazi u mnogim zemljama dodatno će smanjiti priliv imućnih turista na čiju se veliku potrošnju računa u ovo doba godine, navodi agencija Blumberg u analizi.

Luksuzne prodavnice ipak ulažu velike napore kako bi privukle kupce, uz zajamčene stroge mere dozvoljenog fizičkog razmaka. Ukrašavaju izloge božićnim detaljima u nadi da spase ključnu sezonu potrošnje na kraju 2020. godine, obeležene snažnim padom prometa usled pandemije u šoping mekama od Tokija do Njujorka.

Londonski Bond Street teško je pogođen jer se oslanja na strane kupce, a manjka mu i domaćih potrošača. Posete prodavnicama naime, već su prepolovljene početkom meseca kada su u Britaniji uvedena nova ograničenja radi suzbijanja širenja koronavirusne zaraze.

Trgovine luksuznih brendova, od Cartiera do Šanela upalile su božićne lampice ranije nego inače kako bi spremno dočekale prazničnu sezonu i ponovno otvorile vrata kupcima 3. decembra kada se ukidaju zabrane rada.

U Francuskoj je još na snazi drugi potpuni lokdaun zbog kojeg su prodavnice čiji rad nije nužan zatvorene do kraja ovoga meseca. "Ako 1. decemrba ne otvorimo ponovo prodavnice, biće izuzetno teško”, upozorio je Edouard Lefebvre, izvršni direktor Comite Champs-Elysees, koji predstavlja 100-tinjak trgovina u tom području.

Što se tiče Japana, ulice u trgovačkoj četvrti Ginza, jednoj od najpoznatijih u Tokiju, već bi do sada obično bile osvetljene, ali ove godine mnoge prodavnice i zgrade su u mraku.

U Japanu su još uvek na snazi stroge mere za dolaske stranih gostiju, što znači da se tek mali deo uobičajenog trgovačkog prometa vratio u tu šoping meku. Ali, malo je trgovaca pogođeno pandemijom kao što su vlasnici prodavnica u Hong Kongu.

Šetnja glavnom ulicom u Causeway Bayu, četvrti sa najskupljim najmom nekretnina u svetu, pokazuje posledice pada prometa gotovo 20 meseci zaredom zbog protesta i mera ograničenja radi suzbijanja pandemije. Izlozi trgovina luksuznih brendova kao što su Tissot, Prada i Victoria Secret samo su neki od zatvorenih.

Nadu bi mogli pobuditi turisti koji se polagano vraćaju u grad. Kako bi podtakao turizam, Hong Kong je nedavno dogovorio sa Singapurom putni aranžman koji ne zahteva obavezan karantin za turiste.

Zbog porasta broja zaraženih, vladine agencije odložile su za dve nedelje njegov početak, predviđen za 22. novembar. Petu aveniju u Njujorku i dalje krase dve najglamuroznije robne kuće na svetu, Saks Fifth Avenue i Bergdorf Goodman. I njihovi su se redovi proteklih godina proredili pa je tako modna kompanija Henri Bendel zatvorila svoju radnju sa tradicijom od jednog veka.

Barneys New York, samo blok dalje, završio je u likvidaciji. Nekoliko izloga, uključujući onaj brenda Ralf Lauren, i dalje je prazno. Ostale se pripremaju za prigušenu prazničnu gužvu, s obzirom da u najboljem slučaju očekuju tek malo turista. Ipak, daće sve od sebe kako bi odavale przanično veselje, uprkos rastu broja zaraženih u Njujroku nekada epicentru epidemije u SAD-u.

Saks i Bergdorf i butici poput Dolce & Gabbane i Louisa Vuittona uobičajeno tako ukrašavaju svoje ekstravagantne praznične izloge. Iza njih je burno leto, obeleženo neredima zbog policijskog ubistva Georgea Floyda a mnogi su zabarikadirali izloge i uoči predsedničkih izbora održanih 3. novembra očekujući žestoko nezadovoljstvo.

Većina njih sada se pomalja između dasaka budući da se strahovanja nisu obistinila. Ostaje nada da će burna 2020. ipak dobro završiti, zaključuje Blumberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.