Vesti -

Budućnost industrije krzna neizvesna, usmrćeni milioni životinja zbog koronavirusa

Evropska industrija krzna pretrpela je težak udarac nakon usmrćivanja miliona nerčeva (vidri) u Danskoj zbog opasnosti od širenja koronavirusa.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Depositphots, igterex
Foto: Depositphots, igterex

To je nateralo i druge zemlje da obustave uzgoj, ali nije sasvim zaustavilo potražnju.

Početkom meseca danska premijerka Mete Frederiksen najavila je da će svi nerčevi na farmama biti usmrćeni. Danska je najveći svetski proizvođač nerca i u uzgoju je imala 17 milijuna životinja, a koronavirus je zahvatio četvrtinu od 1000 farmi, piše hrvatski portal Indeks (Index).

Dužnosnici su zaključili da taj rezervoar bolesti predstavlja značajan zdravstveni rizik za ljude, a posebno je zabrinjavala mogućnost da mutacija otkrivena kod pojedinih životinja ugrozi efikasnost buduće vakcine.

Vlada je predložila zabranu uzgoja nerčeva do 2022. godine i parlament je bio saglasan, ali pregovori o naknadama uzgajivačima zapeli su u slepoj ulici. Vlasti su objavile da je dosad uništeno više miliona životinja, a smatra se da su usmrćene i životinje kod kojih nije utvrđena zaraza. Danska je industrija krzna za kratko vreme gotovo potpuno uništena i na kocki je oko 6000 radnih mesta.

Danska industrija na zalasku

Najveća svetska aukcijska kuća za krzno Kopenhagen Fur također je najavila "kontrolirano gašenje" u sledeće dve do tri godine, nakon što prodaju ovosezonsku kožu i starije zalihe.

Nekad su se u dansku prestolnicu slivale hiljade kupaca, pretežno Kineza, kako bi sudelovale na aukcijama krzna. Kopenhagen Fur veliko je ime u tom poslu i prošle je godine prodao 25 miliona krzna domaćeg i stranog porekla.

Problemi su se pojavili i pre no što je izbila pandemija koronavirusa. Pre deset godina trgovina je cvetala, podstaknuta apetitom za luksuznom robom u Kini. U 2013. godini Kopenhagen Fur ostvario je promet od dve milijarde dolara, u vreme kada je svetska proizvodnja nerca vredela 4.3 milijarde dolara.

Koža nerca tada je koštala više od 90 dolara, ali balon je u međuvremenu pukao i prošle je godine vredela tek trećinu te svote. Danski poljoprivrednici sve su teže krpili kraj s krajem, kao i njihovi kolege u drugim delovima sveta.

Zaokret u jeku pandemije

Kina je možda daleko najveći uvoznik krzna, ali je i veliki proizvođač. Pandemija koronavirusa promenila je stvari budući da su nakon usmrćivanja životinja u Danskoj zbog straha od zaraze cene krzna porasle.

"Ljudi strahuju od nestašice", objašnjava izvršni direktor Međunarodne federacije proizvođača krzna (IFF) Mark Oaten. Danska čini najmanje četvrtinu globalne trgovine krznom nerca, utvrdio je.

Else Skjold, voditeljka mode na Kraljevskoj danskoj akademiji, kaže da je konkurencija spustila cene krzna i smatra da će inostrani konkurenti popuniti prazninu.

"Pretpostavljam da će se ogromna sredstva uložiti u proširenje uzgoja nerca u Kini", kazala je.

Čini se da je nerc posebno osetljiv na koronavirus i da se zaraza može brzo proširiti na farmama. Infekcije su otkrivene u Francuskoj, Španiji, Švedskoj, Italiji, SAD, Grčkoj i Holandiji, a te će zemlje zabraniti uzgoj krzna do marta 2021. godine.

"Farme krzna nisu samo uzrok goleme i nepotrebne patnje životinja, one su takođe tempirane bombe za smrtonosne bolesti", ističe dr Džoana Svabe iz Humane Society International.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.