Vesti -

Između poplave bankrota i borbe protiv korone: U petak odluka - otključavanje ili krah firmi

Brisel -- Udruženje za trgovinu "Komeos" upozorava da bi Belgija mogla pretrpeti poplavu bankrota ako ne dozvoli da se radnje i preduzeća ponovo otvore pred praznike.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, mrdoomits
Foto: Depositphotos, mrdoomits

Upozorenje je došlo dva dana pre održavanja sastanka belgijskih nacionalni vlasti koje bi u petak 27. novembra trebalo da razmotre trenutne mere i mogućnost ponovnog "otključavanja" zemlje.

"Ako u petak Vlada ne donese odluku o ponovnom otvaranju prodavnica, Belgija neće postati ostrvo zatvorenih radnji, već ostrvo prodavnica u stečaju, dok belgijski novac troši u inostranstvu", poručuju iz federacije trgovine i usluga

Belgijske vlasti su u okviru mera za zaustavljanje širenja virusa Kovid19 početkom novembra zatvorile sve neesencijalne prodavnice i najavile da bi te mere na snazi trebalo da budu do 13. decembra.

Istovremeno, prodavnice u okolnim državama, Nemačkoj, Holandiji, Luksemburgu su ostale otvorene, a otvaranje je najvila i Francuska za 28. novembar.

Iz belgijskog udruženja za trgovinu i usluge napominju da će svi Belgijanici ići preko granice u božićnu kupovinu, dok je, tvrde, moguće organizovati bezbednu kupovinu u zemlji i time dati budućnost belgijskim preduzećima.

Belgijske nacionalne vlasti navode da će u petak razmotriti otvaranje prodavnica u zemlji pod "strogim uslovima" koji podrazumevaju i zakazivanje termina za kupovinu.

Belgijski premijer Aleksander de Kro poručio je početkom novembra da će neki oblik strogih mera morati da ostane na snazi u zemlji sve dok ne bude vakcine jer bi u suprotom moglo da dođe do novog talsa pandemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.