Vesti -

Pandemija teško pogodila privredu Austrije: Stečaj za 6.000 firmi?

Beč -- Pandemija je teško pogodila austrijsku privredu, a očekuje se, u narednoj godini, stečaj skoro pa 6.000 firmi, kao i nastavak trenda visokog broja nezaposlenih.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, vepar5
Foto: Depositphotos, vepar5

Austrijski javni dug već ove godine biće, zbog korone, povećan sa 70,5 na 84 odsto BDP-a, a iduće godine će porasti na 84,8 odsto, dok će 2022. porasti na novu rekordnu vrednost od 85 procenata.

Za savladavanje korona krize austrijska vlada stavila je na raspolaganje 50 milijardi evra, a dobar deo tog novca su, medjutim, obaveze i odlaganje poreza.

U okolnostima ekonomske krize, prouzrokovane pandemijom koronavirusa, direktori finansija austrijskih firmi usmerili su fokus na smanjenje troškova i ubrzanje digitalizacije, a to će kao posledicu imati da će mnoga preduzeća narednih meseci dodatno smanjiti broj zaposlenih, pokazuje istraživanje kompanije "Dilojt".

Čak 92 odsto finansijskih direktora u narednih 12 meseci prioritet daju merama za smanjenje troškova i proširenje digitalizacije, dok akvizicije ili povećanje investicija u njihovim planovima igraju malu ulogu.

Broj nezaposlenih u Austriji trenutno iznosi 413.241, što je za 71.000 više nego u istom periodu prošle godine. Inače, najveći broj nezaposlenih zabeležen je sredinom aprila, kao posledica početka pandemije, sa 588.205 nezaposlenih lica prijavljenih Servisu za zapošljavanje (AMS).

Usled korona krize nedavno je usvojen budžet za iduću godinu, koji predvidja deficit u visini od 6,3 odsto BDP-a. Deficit će ove godine, zbog korone, dostići 9,5 odsto BDP-a, a naredne godine, kako je planirano, treba da padne na 6,3, da bi 2022. došao na 3,5 odsto.

Na nivou EU dogovorena granica od tri odsto, prema aktuelnom planu, biće dostignuta tek 2023. kada je predviđen deficit od minus 1,9 odsto. Osnova budžeta je najnovija prognoza instituta Wifo, prema kojem se, nakon istorijske recesije od pada privrednog rasta za minus 6,8 odsto, naredne godine očekuje pozitivni privredni rast u visini od 4,4 odsto BDP-a.

Ministar finansija Gernot Blimel je istakao da su najveća neizvesnost za razvoj privrede pandemija i zimski turizam. Upozorenja za putovanje u Austriju, koja su izrekle mnoge zemlje, teško pogadjaju austrijski turizam, jer će izostati posebno važni gosti iz Nemačke. Istraživanje ekonomskog institucija Wifo upozorava da bi od 2021.moglo doći do stečaja 5.500 do 5.800 firmi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.