Vesti -

Prvi prekogranični megamost između Kine i Rusije otvara se za saobraćaj VIDEO

Most koji će povezivati Rusiju i Kinu preko reke Amur trebalo bi da bude u upotrebi od novembra, prema informacijama guvernera Amurske oblasti VasilijaOrlova.

Izvor: B92 Rusija, Kina
Podeli
Foto: Depositphotos, leungchopan
Foto: Depositphotos, leungchopan

Most će dodatno ojačati ekonomsku saradnju između dve zemlje.

"Infrastruktura i sve usluge su spremni. Očekujemo da most bude pušten u rad u novembru", napisao je Orlov na profilu na Instagramu. Kako je rekao, otvaranje mosta je odloženo zbog pandemije koronavirusa.

Ambiciozni projekat vredan 300 miliona dolara započet je u decembru 2016. godine, a završen je 2019. godine u novembru. Prvobitno je planirano da u rad bude pušten u aprilu.

Most povezuje gradove Blagovješčensk na krajnjem istoku Rusije i Hejhe na severu Kine, koji se nalaze na obalama reke Amur.

Most je dugačak više od jednog kilometra i on je deo je projekta auto-puta dugačkog skoro 20 kilometara.

Teški vremenski uslovi u ovom hladnom regionu ometali su prekograničnu trgovinu godinama, ali bi most trebalo da reši taj problem. Nakon što ruta postane operativna, zapremina tereta mogla bi da dođe i do 400 miliona tona godišnje.

Most bi trebalo da doprinese i cvetanju turizma, a pretpostavke su da bi se broj turista koji iz Kine dolaze u Rusiju povećao na dva miliona. Ipak, turisti neće odmah moći da koriste most, s obzirom na to da je prevashodno namenjen teretnim kamionima.

Trebaće još godinu i po da se izgradi prelaz koji će moći da koriste turisti, odnosno autobusi sa turistima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.