Vesti -

Štetu u avio-saobraćaju najviše trpi Kina

Međunarodno udruženje za vazdušni saobraćaj (IATA) objavilo je novu procenu gubitaka u vazdušnoj industriji za ovu godinu.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Depositphotos, Imaginechina-Editorial
Foto: Depositphotos, Imaginechina-Editorial

Procena gubitaka je uvećana tri puta u odnosu na prethodnu godinu.

Prema prethodnoj proceni, objavljenoj pre 14 dana, globalni gubici u vazdušnoj industriji iznosili bi oko 30 milijardi dolara, dok gubici, prema najnovijoj proceni, iznose između 63 i 113 milijardi dolara, zbog teške krize u industriji nastale zbog koronavirusa.

Najviše je pogođen Azijsko-pacifički region u kojoj bi gubici za ovu godinu mogli da dostignu i 58 milijardi dolara, a koja uključuju tržišta Kine, Australije, Singapura, Japana i Južne Koreje, s padom prometa do procenjenih 23 odsto, prenosi RTS.

Kako se navodi, samo bi Kina mogla izgubiti i do 22 milijarde. U Kini su pogođeni svi avio-prevoznici, a najviše "Hainan erlajns" koji je tražio finansijsku pomoć države i ulazi u proces restrukturiranja.

"Trenutno imamo oko 5.000 viška kabinskog osoblja i pilota, svi oni primaju platu od 30 odsto, do kada ne zna se, sve zavisi od države i njene intervencije", navodi Čan Bo, inspektor vazdušnog saobraćaja.

"Lufthanza" je zbog brojnih otkazivanja letova prema Aziji prizemljila 150 svojih aviona, odnosno petinu flote.

Američki "Junajted erlajns" Airlines je takođe smanjio međunarodni saobraćaj za petinu, dok je "Britiš ervejz" saopštio da je ovoga meseca otkazao već 216 letova prema destinacijama u Americi i Evropi, uz prethodna otkazivanja prema Aziji.

Šta se dešava kada ste na putu a vaša avio-kompanija bankrotira?

"Prvo moraju da se namire svi dužnici avio-kompanije, kreditori, zaposleni pa tek onda na red dolaze putnici koji su kupili kartu", kaže Igor Vranješević, direktor agencije za prodaju karata.

Prodaja karata kod nas je pala u sezoni za 90 odsto, traže se samo daleke destinacije ili Amerika.

Za sada najsigurnija linija sa Amerikom je iz Beograda preko "Er Srbije", zato mnogi iz okuruženja i po nekoliko nedelja čekaju u Beogradu na mesto, kažu dileri avionskih karata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.