Vesti -

Helikopter skuplji od F-35: Da li je 138 miliona $ previše za jedan CH-53K? VIDEO

Vašington -- Nije tajna da program CH-53K King Stallion Sikorskog (Lokid Martina) ima nekih problema koje mora da prevaziđe.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/Foto-VDW
Foto: Depositphotos/Foto-VDW

Povećanje troškova i mehanički problemi karakteristika su ovog programa američke vojske, piše sajt "Difens post".

Iako mnogi programi proizvodnje vojnih letelica nailaze tokom razvoja na slične izazove, ovoga puta možda je u pitanju i budućnost teretnih transportnih rešenja za marince.

O tome za "Difens pos"“ piše bivši major u marincima, sada konsultant u avio-industriji, Dejvid Dali, koji svakako poznaje potrebu za teretnim letelicama. Kako kaže, američkim marincima nova platforma je neophodna, naročito zato što sadašnja flota CH-53E helikoptera ubrzano odlazi na groblje aviona.

Međutim, sa cenom višom nego za avion F-35 – približno 138 miliona dolara po letelici – CH-53K trostruko je skuplji od svog prethodnika, koji je koštao oko 45 miliona po komadu (24,36 miliona u 1992, plus prilagođavanje za inflaciju).

U Viziji i strategiji američkih marinaca za 2025. identifikovana je potreba za iskrcavanjem trupa gde god i kad god je to potrebno. Helikopteri su deo te projekcije, međutim, sa tako visokom cenom po komadu, čovek se mora zapitati da li je toliki trošak opravdan.

Tovarni kapacitet jedan je od primera kada se to pitanje s pravom postavlja, jer cena deluje suviše visoka.

CH-53K navodno ima tovarni kapacitet od 16,3 tone, a neki od tipičnih tereta koje bi trebalo da nosi su: laka oklopljena vozila težine od 9,5 do 14 tona, dok haubica M777 ima samo 4.200 kilograma. Iako se laka oklopljena vozila bliže kapacitetu helikoptera, ostali sistemi bi se možda mogli prenosti mnogo jeftinijom varijantom.

Treba reći i da je kapacitet prethodnika bio svega 450 kilograma manji, pa i sa te strane trostruko veća cena deluje preterano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.