Vesti -

Odustao od školovanja da skuplja đubre: Danas ima imperiju vrednu 500 miliona $

Vankuver -- Inspiracija može doći čoveku u bilo kom trenutku.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/kalinovsky
Foto: Depositphotos/kalinovsky

Za Brajana Skadamora, 50-godišnjeg milionera i osnivača kompanije 1-800-GOT JUNK?, taj "eureka" momenat dogodio se u 19. godini.

Naime, toliko je imao kada je bio pri kraju srednje škole i spremao se da upiše koledž, usput tražeći neki posao sa strane kako bi mogao da finansira sopstveno školovanje.

Jednoga dana, dok je stajao kraj Mekdonaldsa u Vankuveru, video je stari, olupani pikap sa oznakom kompanije za odnošenje đubreta.

"To mogu i ja", pomislio je Skadamor.

Kako je ispričao CNBC-u, u roku od nedelju dana Skadamor je uložio celokupnu životnu ušteđevinu – oko hiljadu dolara – u pokretanje sopstvenog biznisa odvoženja smeća, koje je u početku nazvao Rubbish Boys (iako je radio sam). "Želeo sam da zvuči veće", kaže Brajan.

"Potrošio sam 700 dolara na stari Fordov F-100 i ostatak na flajere i vizitkarte", kaže Skadamor.

Za nekoliko prvih nedelja povratio je svoj novac, kaže Skadamor. A u prvoj godini poslovanja tvrdi da je imao profit od oko 1.700 dolara.

Od tada do danas, Rubbish Boys postali su 1-800-GOT JUNK, 300 miliona dolara "težak" biznis koji je glavni deo veće Skadamorove porodice brendova, čija se ukupna vrednost procenjuje na pola milijarde dolara. Kompanija se bavi odvozom otpada na oko 160 lokacija u SAD, Kanadi i Australiji pod zajedničkim "kišobranom" O2E brendova. Krovna kompanija takođe obuhvata molersku kompaniju, kao i firmu za uređenje kućnog enterijera, koje je osnovao 2010. i 2015. godine

"O2E, uzgred, znači ’obično i izuzetno’", objašnjava Skadamor. "Bavimo se običnim poslovima, poput odnošenja đubreta ili krečenja, a činimo ih izuzetnim u iskustvu naših klijenata", dodaje on.

Naravno, kao tinejdžer nije imao predstavu o tome da će posao toliko narasti, samo je hteo da dođe do gootovog novca.

"Tako je, ali znao sam da će se, ako izaberem nešto i tome se posvetim, pojaviti strast za izgradnjom biznisa"; kaže Brajan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.