Vesti -

Traže veću platu: "Potpuno zaboravljaju na radnike"

Lisabon -- Više hiljada radnika okupilo se juče u gradovima širom Portugala tražeći veće plate i zalaganje Vlade na zaštiti radnih mesta ugroženih pandemijom koronavirusa.

Izvor: nezavisne.com
Podeli
Foto: Depositphoto, vician, 16313687
Foto: Depositphoto, vician, 16313687

Tokom mirnih protesta, koje je organizovao najveći krovni sindikat Portugala - CGTP, radnici su pozvali socijalističku vladu u zemlji da podigne nacionalnu minimalnu platu na 850 evra sa sadašnjih 635 evra, što je najniže u zapadnoj Evropi.

"Radnička prava se sve više kradu. Strah od pandemije ne može nam oduzeti prava", rekla je Anabela Vogado iz sindikata CESP.

Prema najnovijim podacima, nezaposlenost u Portugalu je u avgustu porasla iznad 400.000 i veća je za trećinu u odnosu na isti period prošle godine.

U južnom regionu Algarvea, koji se u velikoj mjeri oslanja na turizam, broj registrovanih nezaposlenih povećan je u avgustu za 177 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pišu Nezavisne.

"Zašto ima toliko novca za podršku kompanija investicijama i moratorijumima, a onda nema političke hrabrosti da zaustavi otpuštanje radnika?", rekao je radnik Luis Batista.

Vlada, koju predvodi premijer Antonio Kosta, uvela je nekoliko mera kako bi pomogla preduzećima da prebrode pandemiju virusa korona, uključujući zajmove koje podržava država i odlaganje nekih plaćanja poreza.

Takođe je uvela šemu otpuštanja, omogućavajući firmama da privremeno obustave posao ili smanje radno vreme umjesto da otpuštaju radnike. Ali, demonstranti tvrde da je to nedovoljno.

"Naša Vlada uglavnom podržava kompanije i zaboravlja na radnike. Potrebna je veća podrška", rekao je proizvođač stakla Pedro Mileiro, koji se pridružio protestima u Lisabonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.