Vesti -

Nova meta SAD?

Hangdžou -- Sjedinjene Američke Države do sada su ciljale na neke od najvećih kineskih tehnoloških kompanija, od Huaveja i Tiktoka, Bajtdensa, do Tensentovog Vičeta.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Foto: Depositphotos, zhudifeng
Foto: Depositphotos, zhudifeng

Nova meta američkog lidera mogla bi biti Alibaba, jedan od najvećih svetskih maloprodajnih internet-konglomerata.

Akcije usmerene protiv kineskih kompanija obeležile su administraciju Donalda Trampa koji prisiljava globalne igrače da biraju između Kine i SAD, a usled rastuće tehnološke moći Pekinga, piše Si-En-En.

"Geopolitika trenutno prolazi kroz istorijsku transformaciju", rekao je Aleks Kapri, istraživač u fondaciji Hinrič i predavač na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru.

On dodaje da zvaničnici Vašingtona iznose sve više optužbi protiv kineskih tehnoloških kompanija u nadi da će povući korisnike na svoju stranu i postati lideri tehnološke industrije, prenosi SEEbiz.

Za razliku od Bajtdensa ili Huaveja, koji su pod američkim sankcijama, Alibaba nije imao puno uspeha u širenju na zapadno tržište. Međutim, sama činjenica da se radi o državnom tehnološkom gigantu u Kini dovoljan je razlog da bude nova meta Vašingtona, smatra Kapri.

Alibaba još nije prošao kroz pretnje i sankcije koje je Tramp nametnuo drugim kineskim tehnološkim kompanijama. Američki državni sekretar Majk Pompeo prošle nedelje proverio je Alibabu kada je pozvao američke kompanije da uklone "nepouzdanu" tehnologiu kineskog vlasništva iz svojih digitalnih mreža.

Podsetimo da se prema nedavnim izveštajima vrednost Alibabe procenjuje na oko 750 milijardi dolara, što ovu kompaniju čini finansijski vrednijom i od Fejsbuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.