Vesti -

Kaznene tarife ostaju na snazi

Pariz -- SAD su saopštile da zadržavaju kaznene tarife na uvoz robe iz Evropske unije i Velike Britanije u vrednosti od 7,5 milijardi dolara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:  Depositphotos, stillfx
Foto: Depositphotos, stillfx

Tarife su uvedene prošle godine uz odobrenje Svetske trgovinske organizacije (STO) zbog subvencionisanih kredita odobrenih evropskom proizvođaču aviona Erbasu.

Akcije Erbasa su nakon objave ove vesti pale jutros za 2,1 procenat, tako da se kompanija našla na čelu liste gubitnika u KAK-40 indeksnoj korpi najlikvidnijih akcija Pariske berze, javlja Rojters.

Američka administracija je saopštila da će zadržati tarife od 15 odsto na uvoz aviona i delova koje prizvodi Erbas, kao i carine od 25 odsto na drugu evropsku robu uprkos potezima EU da reši 16-godišnji spor vezan za subvencionisanje eropskog proizvođača vazduhoplova.

Iz Erbasa su saopštili da "duboko žale“ zbog odluke SAD da zadrže tarife za njihove avione.

Britanski javni servis BBC izveštava da su iz SAD poručili da EU nije učinila dovoljno za rešavanje spora.

"EU i države članice nisu preduzele radnje potrebne da se usklade sa odlukama STO", izjavio je sinoć američki trgovinski zvaničnik Robert Lajtizer, dodajući da su SAD, ipak, posvećene nalaženju dugoročnog rešenja za ovaj spor.

Evropska unija je, prema BBC-ju, uzdržano pozdravila odluku SAD da ne povećava spisak robe koja podleže kaznenim tarifama. Tarife se primenjuju na oko 100 evropskih proizvoda, uključujući viski, sireve, vina…

"Komisija pozdravlja odluku SAD da ne pogoršava tekući spor oko aviona povećanjem tarifa na evropske proizvode", izjavio je portparol EU.

Erbas je prošlog meseca saopštio da će u finaloj ponudi za rešavanje spora prihvatiti da plaća veću kamatu na subvencionisane kredite koji su kompaniji odobrili Francuska i Španija, čime se otklanja "svako opravdanje" za primenu kaznenih američkih taksi.

Nakon odluke Erbasa, zvaničnici EU su pozvali SAD da ukinu "neopravdane" tarife, a i mnoga američka preduzeća su protestovala zbog tih carina, koje poskupljuju evropske proizvode američkim kupcima, dodaje BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.