Vesti -

Klub milijardera ima novog člana

Izvršni direktor Epla Tim Kuk pridružio se klubu svetskih milijardera s obzirom na to da cena akcija ove kompanije i dalje raste.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: EPA, PETER FOLEY
Foto: EPA, PETER FOLEY

Eplova tržišna vrednost je u porastu nakon izuzetno dobrih rezultata poslovanja. Gotovo sve tehnološke kompanije, uključujući Epl, Fejsbuk i Amazon, zabeležile su rast prihoda tokom pandemije koronavirusa, s obzirom na to da su milioni ljudi ostajali kod kuće i koristili internet više nego inače.

Epl se sada približava velikoj prekretnici da postane prva kompanija vredna dva biliona dolara. Podsećanja radi, pre dve godine Epl je postao prva kompanija vredna bilion dolara.

Kuk je preuzeo posao osnivača Epla Stiva Džobsa pre devet godina. Njegov status milijardera zasnovan je na akcijama koje poseduje i kompenzaciji koju mu je Epl isplatio, podaci su Blumbergovog indeksa milijardera, javlja Bi-Bi-Si. Kuk poseduje 847.969 Eplovih akcija zahvaljujući kojima je prošle godine zaradio 125 miliona dolara.

U 2015. godini on je rekao da planira da donira većinu svog bogatstva i već je donirao Eplove akcije vredne milione dolara, prenosi Klix.

Direktor Fejsbuka Mark Zakerberg te direktori Amazona Džef Bezos i Tesle Ilon Mask prikupili su svoje bogatstvo od ogromnih uloga u kompanijama koje su osnovali. Poređenja radi, udeo Kukovog uloga u Eplu je procenjen na oko 0,02 odsto.

Iako Kuk nije otkrio nikakve nove revolucionarne proizvode, Epl je i dalje napredovao pod njegovim vođstvom. On je nadgledao razvoj uređaja kao što su Ajfon X i Epl voč, zajedno sa novim servisima poput Epl mjuzika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.