Vesti -

SAD blokirale zajam Kodaku zbog "neetičkih postupaka", akcije pale 40 posto

Njujork -- Akcije Istmen Kodaka stropoštale su se danas za oko 40 posto nakon što je američka vlada blokirala zajam toj kompaniji u iznosu od 765 miliona dolara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/Thomaspajot
Foto: Depositphotos/Thomaspajot

Kodak je planirao da ta sredstva usmeri na pravljenje komponenti za potencijalnu vakcinu protiv kovida 19, a kredit je obustavljen zbog navodnog "neetičkog postupanja“ rukovodilaca, prenosi Rojters.

Američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) trebalo je da odobri kredit Istman Kodaku, koji želi da se otisne u farmaceutske vode.

Međutim, DFC je neočekivano alarmiran da zaustavi postupak nakon što su demokrate u Kongresu zatražile od federalnih regulatornih tela da istraže transakcije hartijama od vrednosti koje su preduzeli kompanija i njeni rukovodioci u vreme kada se saznalo da može da dobije državni zajam.

Američki predsednik Donald Tramp je rekao prošle sedmice da će vlada istražiti sva dešavanja vezana za najavljeni kredit.

"Nedavne optužbe u vezi sa neetičkim postupanjem izazivaju ozbiljnu zabrinutost“, naveo je u petak kasno DFC na svom nalogu na Tviteru.

Akcije kompanije su skočile za više od pet puta, a brokeri na popularnoj aplikaciji za trgovanje Robin Hud su bili zatrpani ovim hartijama kada je DFC najavio da će potpisati pismo o zainteresovanosti za odobrenje kredita Kodaku.

Više od 900 miliona akcija je istrgovano otkad je zajam najavljen, što je skoro 12 puta više od količine koja je zvanično u opticaju.

Na jutrošnjem trgovaju pre zvaničnog otvaranja Vol strita, vrednost akcije Kodaka je pala za 39,50 procenata na 9,0 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.