Vesti -

"Računamo na želju Berlina da dovrši Severni tok 2"

Moskva -- Moskva računa na to da i Berlin namerava da dovede do kraja projekat izgradnje gasovoda Severni tok 2, uprkos protivljenju SAD.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Depositphotos, 3dmentat
Foto: Depositphotos, 3dmentat

Ovo je saopštilo rusko Ministarstvo inostranih poslova.

"Agresivne pokušaje SAD da spreče završetak izgradnje gasovoda uvođenjem eksteritorijalnih sankcija protiv učesnika projekta, Moskva smatra nedopustivim kršenjem međunarodnog prava od strane Vašingtona i najgrubljim mešanjem u unutrašnje stvari suverenih država", saopštilo je rusko Ministarstvo uoči predstojećih pregovora šefova ruske i nemačke diplomatije Sergeja Lavrova i Hajka Masa, koji će biti održani 11. avgusta.

U saopštenju se takođe ističe da "Rusija potvrđuje nameru da dovede projekat do kraja, uprkos protivljenju Amerikanaca, kao i da računa da će nemačka vlada nastaviti da se pridržava iste linije".

Kako je podsetila ruska diplomatska služba, "Severni tok 2" je najveći komercijalni projekat poslednje decenije, koji realizuju ruske i nemačke kompanije zajedno sa partnerima iz drugih evropskih zemalja.

Mas dolazi u Rusiju

Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je da će Lavrov i Mas u utorak diskutovati o brojnim međunarodnim pitanjima, uključujući sukob u Ukrajini, libijsku krizu, kao i aktuelnu situaciju u Siriji. Nemački ministar inostranih poslova posetiće Rusiju u utorak u okviru radne posete, prenosi Sputnjik.

Ruski diplomatski resor je dodao da je razgovor na nivou šefova diplomatije dveju zemalja obavljen telefonom tri puta od kada su uvedene ograničavajuće i karantinske mere, kao i da su oni 30. aprila ove godine zajedno učestvovali u video-kofenereciji rukovodilaca spoljnopolitičkih resora zemalja "normandijskog formata".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.