Vesti -

Gugl investira 450 miliona dolara u ADT

London -- Kompanija Gugl će kupiti za 450 miliona dolara 6,6 odsto vlasničkog udela u američkom preduzeću ADT koje se bavi kućnim sigurnosnim sistemima, javlja Rojters.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/ROMAN PILIPEY
Foto: Epa/ROMAN PILIPEY

Ovaj sporazum će, dodaje se, omogućiti Guglu da uz pomoć ADT-ovih tehnoloških stručnjaka unapredi svoje Nest kućne bezbednosne uređaje.

Nakon objave ove vesti, vrednost akcija ADT-a se gotovo udvostručila na 17 dolara na trgovanju pre današnjeg zvaničnog otvaranja Njjujorške berze, što je ujedno i prvi put da je premašila nivo od 14 dolara na kom je bila prilikom berzanskog debija (IPO) kompanije 2018. godine.

Dve kompanije će raditi na integrisanju Guglovih Nest “smart home” uređaja, kao što su kamere i mini displeji, u ADT-ove instalacije, servise i mreže za profesionalni nadzor.

ADT će početi ove godine da povezuje popularne uređaje kao što su Gugl Home Mini, Nest Termostat i Nest WiFi sa svojim kontrolnim centrom, a od 2021. će krenuti i sa povezivanjem drugih Guglovih gedžeta, rekao je za Rojters generalni direktor ADT-a DŽim DeVres.

Gugl će kupiti 54,7 miliona novoemitovanih akcija ADT-a za 8,22 dolara po akciji B klase, koja ne nosi pravo glasa, saopštila je u podnesku na Volstritu kompanija sa sedištem u Boka Ratonu, Florida. Iza ADT-a stoji privatni investicioni fond Apolo Global Menadžment koji poseduje 83,5 odsto ove kompanije, pokazuju podaci Refinitiva.

Gugl i ADT će izdvojiti ponaosob još po 150 miliona dolara za zajednički marketing, razvoj proizvoda, tehnologije i obuku zaposlenih, saopšteno je iz ADT-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.