Vesti -

Naručili prve lovce F-15 za hipersonično oružje: Ugovor vredan 23 milijarde dolara

Vašington -- Pentagon je poručio prve modernizovane lovce F-15EIKS koji mogu da nose hipersonično oružje, saopštila je kompanija Boing.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Depositphotos, Jacetan
Foto: Depositphotos, Jacetan

"Vazduhoplovne snage SAD potpisale su sa Boingom ugovor vredan skoro 1,2 milijarde dolara za proizvodnju prve partije (od osam) savremenih lovaca F-15EIKS. Taj lovac nosi više oružja nego bilo koji drugi lovac njegove klase i u stanju je da lansira hipersončno oružje dužine oko sedam metara i težine oko 3,2 tone", navedeno je u dokumentu.

Pored toga, američke vazduhoplovne snage su najavile trajni ugovor o nabavci neodređenog broja tog modela lovaca u iznosu od 23 milijarde dolara.

"U planovima se pominje 144 aviona", dodaje se u dokumentu.

Prema izveštaju sa sajta američkog vazduhoplovstva, prvih osam aviona će biti raspoređeno na avio-bazi Eglin na Floridi, gde će učestvovati u testiranjima. Prve dve letelice trebalo bi da budu proizvedene u drugom kvartalu sledeće godine, a preostalih šest – 2023. godine. Ubuduće bi trebalo da zamene F-15C/D.

Časopis Nešenal interest piše da je taj avion, za razliku od drugih, čak i savremenijih modela - uključujući F-35, u stanju da dostigne brzinu veću od tri maha, što omogućuje da hipersonično oružje dobije dobru startnu brzinu. F-35, s jedne strane, ima dvostruko manju brzinu, a s druge strane, hipersonično oružje takvih dimenzija ne može da stane u njegov prostor za čuvanje oružja.

Ranije je pomoćnik direktora za hipersonična istraživanja Pentagona Majk Vajt izjavio da SAD zaostaju za Rusijom u oblasti hipersoničnog oružja budući da je Vašinton još davno odlučio da odustane od primene takvih tehnologija u novim sistemima naoružanja i oslonio se na druge vojne komponente, prenosi Sputnjik.

Inače, Rusija je do sada testirala nekoliko vrsta hipersoničnih raketa koje se mogu lansirati sa brodova, podmornica, ali i sa kopna i iz vazduha. Radi se o raketama Cirkon, Avangard i Kindžal, a prema najavama ruskih zvaničnika, radi se na razvoju još desetak projekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.