Vesti -

"Sada je vreme da se sve te prognoze odbace"

Prognoze američkih eksperata da bi cena nafte mogla skočiti i na 150 dolara za barel do 2025. godine, ruski stručnjaci nazivaju "apsurdnim".

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Epa, ALI HAIDER
Foto: Epa, ALI HAIDER

Kako navode, nezahvalno je davati tako dugoročna predviđanja.

U Moskvi šaljivo kažu da je lakše dati prognozu na 50 godina, jer u tom slučaju niko neće postaviti pitanje da li si pogodio ili ne, piše Sputnjik.

Prognozu o tako rapidnom skoku cena nafte dali su američki eksperti za "Vol strit žurnal", navodeći da smanjenje investicija u proizvodnji nafte može imati snažan uticaj na naftno tržište, što će dovesti do većih cena nafte.

Međutim, generalni direktor ruskog Nacionalnog fonda za energetsku bezbednost Konstantin Simonov takođe smatra da se takvim prognozama ne treba verovati i da se takvi članci prave samo da bi se podigla prašina.

"Trenutno prognoza ima na pretek. Mogu se čuti procene da će nafta koštati i dva i 150 dolara. Sada je vreme da se sve te prognoze odbace, jer nisu napravljene da nam daju smernice za budućnost, nego da bi podigle prašinu i privukle pažnju. Najbolji način da se privuče pažnja je da se daju apsurdne prognoze", kaže Simonov za Sputnjik.

On se ne slaže sa mišljenjem američkih stručnjaka da će manjak investicija u naftnu industriju uticati na proizvodnju.

"Ideje o tome da nafte uskoro neće biti i da nema dovoljno resursa otišle su u prošlost. Još pre deset godina su nam govorili da će uskoro biti proizvedena poslednja kap nafte, a sada se ispostavilo da postoje ogromne rezerve 'crnog zlata'... Stoga, reći da će se zbog nedovoljnog investiranja čovečanstvo suočiti sa nemogućnošću proizvodnje nafte je naivno gledište. A to potvrđuje i američka naftna industrija - čim cena poraste u Americi se odmah obnavlja proizvodnja. To znači da novac odmah teče tamo gde se pojavljuje mogućnost proizvodnje", kaže Simonov.

Cena nafte od 40 do 50 dolara za barel

Dok jedni prognoziraju nagli skok cena nafte na 150 dolara po barelu do 2025. godine zbog smanjenja investicija u industriju koja je navodno prestala da bude profitabilna, što će, prema njihovoj proceni, na kraju dovesti do nedostatka finansijskih sredstava za održavanje starih naftnih polja i pronalazak novih, kao i do nestašice sirovina na tržištu, drugi smatraju da je pandemija virusa korona imala ogroman uticaj na tržište, otvarajući vrata eri jeftine nafte, pada potražnje i prelaska na potrošnju energije iz obnovljivih izvora.

Međutim, Simonov podseća da se o deficitu nafte već dugo govori, ali da takve tvrdnje nisu opravdane, niti potvrđene.

"O tome je bilo reči i 2014. godine, kada je cena u početku bila 100 dolara za barel, a potom je došlo do naglog pada. Tada su se mogle čuti slične prognoze — navodno, doći će do povlačenja investicija iz naftne industrije, a za pet godina suočićemo se sa nemogućnošću proizvodnje nafte u istim količinama. Međutim, prošlo je šest godina od tada i danas govorimo o činjenici da u svetu postoji prevelika proizvodnja nafte, skladišta su puna... Zbog toga, ne treba misliti da će investicije nestati, a zajedno sa njima i proizvodnja i da će cene porasti do nebesa. Moramo se pripremiti za realan period cena, koje će biti u opsegu od 40 do 50 dolara po barelu", zaključio je Simonov.

Cene nafte i perspektive za razvoj globalnog tržišta nafte izazivaju burne polemike među analitičarima.

Međutim, veliki broj ruskih stručnjaka prognozira da će se cena nafte tokom ove godine kretati u rasponu od 40 do 50 dolara, a da bi u naredne dve godine mogla da poraste i na 70 dolara za barel.

Analitičari su saglasni u jednome — da se svaka kriza završava oporavkom i stoga i ekonomska kriza dovodi do ekonomskog rasta.

Jačanje saradnje sa Kinom

Pojedini ruski eksperti ocenjuju da su izjave američkih kolega o ceni nafte od 150 dolara "smele" i dodaju da je drastičan skok cena moguć ako bi se dogodilo nešto "veliko".

Kako objašnjavaju, do skoka cena može doći uz značajan pad ponude nafte na tržištu, ali takav trend se za sada ne beleži.

Drugim rečima, takav rapidan rast cena nafte bi bio moguć ako bi se nekom od glavnih proizvođača dogodilo nešto značajno, recimo, ako bi neki krupan igrač na tržištu bio eliminisan — u tom slučaju bi se stvorila "rupa" u ponudi i deficit bi izazvao visoke cene.

Na primer, do toga bi mogao da dovede rat na Bliskom istoku i zatvaranje Ormuskog moreuza, jer tada nafta ne bi mogla da iz Persijskog zaliva bude dostavljena na svetsko tržište.

Ruski stručnjaci takođe smatraju da bi Rusija trebalo da se fokusira na Kinu, jer je danas ta zemlja druga svetska ekonomija, a veruje se da će do 2030. godine izbiti na prvo mesto.

Kina je najveći trgovinski i ekonomski partner Rusije, a izgrađeni su i gasovodi i naftovodi u pravcu Kine, pa će razvoj te zemlje i povećanje kineske potražnje pružiti ozbiljne mogućnosti za povećanje prodaje ruskih naftnih derivata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.