Vesti -

Komercijalni nadzvučni avion sprema se za prvi let FOTO

Bum supersonik iz Denvera objavo je da će 7. oktobra predstaviti prototip XB-1, a testni letovi počeće 2021. godine.

Izvor: balkans.aljazeera.net
Podeli
Foto: Epa,Sergei Ilnitsky
Foto: Epa,Sergei Ilnitsky

Više od 50 godina od prvog leta Konkorda priprema se poletanje novog nadzvučnog aviona, piše CNN, a prenosi Hina.

Ovaj potez će pomoći u otvaranju puta za prvi komercijalni nadzvučni let nakon što je u penziju otišao legendarni Konkord.

Povratak nadzvučnih putovanja

"XB-1 je prvi korak u povratku nadzvučnih putovanja u svetu", rekao je Blejk Šol, direktor Bum supersonika.

"Letovi dvostruko većom brzinom znače da možemo da putujemo dvostruko dalje, što nam približava nove ljude, mesta i kulture".

Najbrži na svetu

Kompanija je objavila i fotografije eksperimentalnog aviona u hangaru opisanog kao "najbržeg u istoriji privatno razvijenog aviona".

"Brže putovanje omogućuje nam iskustvo svetskih nacija, kultura i mesta. S prototipom XB-1 pokazujemo da smo pripremljeni da se vratimo nadzvučnom".

Kompanija tvrdi da rezultati XB-1 testnog programa pokazuju da je sto odsto ugljično neutralan i da su rezultati takvi da će omogućiti da se finalizira dizajn nadzvučnog aviona Overtur, prenosi Al Džazira.

"Osiguravamo da nadzvučna budućnost bude sigurna, prihvatljiva za okolinu i ekonomski održiva", dodao je.

Naveo je da potražnja za nadzvučnim raste brže nego što je kompanija očekivala.

Putnički letovi od 2030. godine

Pre pandemije Bum je imao najmanje šest milijardi dolara vredne prednarudžbine za avion koji košta 200 miliona dolara, a među kupcima su Virdžin grup i Japan erlajns koji su u kompaniju investirali deset miliona dolara 2017. godine.

Overtur koji može da primi 55 do 75 ljudi trebao bi da počne sa putničkim letovima 2030, primarno na prekookeanskim letovima na kojima se može iskoristiti njegova brzina, poput relacije Njujork - London. Taj let bi trajao samo tri sata i 15 minuta.

Avion je dizajniran uz pomoć najnovije tehnologije smanjivanja buke i nadzvučnim brzinama leteo bi samo iznad okeana kako ne bi zvučno zagađivao naseljena područja.

Osim Buma na razvoju nadzvučnih letelica radi i Erion korporejšn koji trenutno u Nevadi razvija putnički AS2 nadzvučni avion koji može da primi do 12 putnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.