Vesti -

Upozorio Vladu: Protivi se prebrzoj zabrani za Huavej

London -- Generalni direktor Britiš telekoma Filip Džensen pozvao je britansku vladu da se uzdrži od prebrze zabrane učešća Huaveja u izgradnji 5G mreže u zemlji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, jamesteohart
Foto: Depositphotos, jamesteohart

On smatra da bi to moglo dovesti do prekida u pružanju telekomunikacionih usluga, ali i bezbednosnih problema.

Britanski premijer Boris Džonson ove sedmice bi trebalo da donese odluku o uvođenju strožih ograničenja za Huavej, a sve je posledica snažnog pritiska iz SAD na druge zemlje Zapada da kineskog telekomunikacionog giganta isključe iz svojih 5G mreža.

Džonson je u januaru odobrio ograničen udeo Huaveja u britanskoj 5G mreži, ali se raspoloženje u Londonu u međuvremenu promenilo zbog mišljenja da Kina nije saopštila svu istinu o izbijanju pandemije korona virusa, kao i zbog nesuglasica sa Pekingom kada je reč o Hongkongu, podseća Rojters.

U izjavi za Radio BBC, Džensen je rekao da bi, ako bude odlučeno da se Velika Britanija u potpunosti liši usluga Huaveja, telekomunikacioni sektor te zemlje za ostvarivenje tog plana zahtevao period od sedam godina, ali da bi on verovatno bio izvodljiv i za pet godina.

Zamoljen da prokomentariše moguće rizike u slučaju da telekomunikacionim operaterima bude naloženo da takav plan izvrše za manje od pet godina, on je rekao da valja obezbediti da bilo kakva promena usmerenja ne dovede do većeg kratkoročnog rizika.

"Ukoliko dođemo u situaciju da stvari moraju da se odvijaju veoma, veoma brzo, onda ćemo biti u situaciji u kojoj će usluge mobilne telefonije za 24 miliona korisnika grupacije Britiš telekom doći pod znak pitanja", rekao je Džensen, dodajući da su u tom slučaju mogući prekidi u pružanju usluga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.