Vesti -

Rusija obnavlja avio-saobraćaj samo sa nekim zemljama: Broj zaraženih odlučuje

Moskva -- Vlasti će početi postepeno da ukidaju ograničenja na letove u inostranstvo od 15. jula, izjavila je potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Epa/TOMS KALNINS
Foto: Epa/TOMS KALNINS

"To je sada moguće jer se u Rusiji, kao što znate, već duže vreme primeđuje smanjenje broja novoobolelih", rekla je ona na brifingu.

Prema rečima potpredsednice vlade, avio-saobraćaj će početi da se obnavlja sa zemljama čiji prosek broja obolelih od korone nije veći od 40 slučajeva na 100 hiljada stanovnika. Prosečno dnevno povećanje broja zaraženih u takvim zemljama ne bi trebalo da pređe jedan procenat, prenosi Sputnjik

.

"Ta brojka se izračunava (na sledeći način): 40 (slučajeva novobolelih) na 100.000 stanovnika, tokom 14 dana, tačnije, svima nama poznatog perioda inkubacije", objasnila je ona.

Golikova je istakla da će nadležni u vazduhoplovstvu morati da pregovaraju i saznaju koje zemlje ispunjavaju te kriterijume. Avio-saobraćaj će se obnavljati po principu reciprociteta.

Ona je takođe rekla da će osobe koje su doputovale iz mesta sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom verovatno biti poslate u karantin.

"Ili, ukoliko građani nemaju test na kovid 19, oni će biti smešteni u izolovanu prostoriju dok ne dobiju negativan rezultat", precizirala je ona.

Ministarstvo saobraćaja će do 13. jula proceniti spremnost međunarodnih aerodroma za obnavljanje letova.

Ukupan broj slučajeva obolelih od kovida 19 u Rusiji u protekla 24 sata povećan je za 6.635 i sada iznosi 713.936. Preminulo je još 174 osobe od virusa korona u protekla 24 časa, pa je ukupan broj preminulih sada 11.017.

Rusija je zbog pandemije virusa korona krajem marta obustavila redovne i čarter letove prema drugim zemljama, a od tada se putnici iz inostranstva prevoze samo uz specijalne dozvole i radi se o letovima kojima se ruski državljani vraćaju u zemlju.

Ruski ministar saobraćaja Jevgenij Ditrih rekao je ranije da bi međunarodni letovi sa aerodroma u zemlji mogli da budu obnovljeni tokom leta, kao i da će država pomoći subvencijama i aerodrome i avio-kompanije koje trpe značajne gubitke zbog krize izazvane virusom korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.