Vesti -

Saga Severni tok 2: Brod koji može da završi gasovod ušao u vode Danske

Barža za postavljanje cevi Fortuna, koja može da završi izgradnju gasovoda Severni tok 2, ušla je u teritorijalne vode Danske.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Epa, Clemens Bilan
Foto: Epa, Clemens Bilan

Tu se nalazi neizgrađeni deo gasovoda, sledi iz podataka portala za praćenje brodova Marin trefik i Majšiptreking.

Prema podacima portala Majšiptreking, brod je napustio nemačke vode u sredu ujutro i ušao u danski deo Baltičkog mora. Pri tome je kao odredište označena nemačka luka Mukran, u kojoj se nalazi skladište cevi za izgradnju Severnog toka 2. Fortuna je izašla iz ove luke u utorak uveče.

Danska energetska agencija dala je u ponedeljak dozvolu kompaniji Nord Strim 2 da završi izgradnju Severnog toka 2 u svojim vodama.

Sada kompanija može da u realizaciji projekta koristi ne samo brodove sa dinamičkim sistemom pozicioniranja, već i sa sidrenjem, jer trasa na kojoj treba da se završi gasovod prolazi izvan rizične zone kontakta sa hemijskim oružjem zakopanim na dnu Baltičkog mora. Polaganju cevi moći će da se nastavi najranije od 3. avgusta, kada se završava rok za žalbu na ovu odluku, prenosi Sputnjik.

Projekat Severni tok 2 podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.