Vesti -

Istorijski zakon: Nemačka napušta ugalj i zatvara nuklearke

Berlin -- Nemački parlament Bundestag doneo je zakon o napuštanju uglja kao goriva u energetici.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Foto: Depositphotos, wlad74
Foto: Depositphotos, wlad74

Prema tom zakonu bi se najkasnije do 2038. zaustavila sva postrojenja za proizvodnju energije iz uglja i drugih fosilnih goriva, a nuklearne elektrane bi trebalo da se zatvore do 2022. godine.

Za podršku u prelaznom razdoblju do uspostave energetike s niskim ili nultim nivoom emisije ugljenika, država će prema novom zakonu izglasanom krajem prošle nedelje, do 2038. godine regije u kojima se vadi lignit, operatore elektrana i zaposlene podržati sa ukupnim iznosom do 14 milijardi evra.

Savezna vlada se takođe obvezala da preduzme dodatne mere u iznosu od 26 milijardi evra za stanovništvo u područjima čija se privreda zasniva na proizvodnji uglja.

Nemački ministar ekonomije Peter Altmajer rekao je zakon o napuštanju uglja istorijski te da se njime osiguravaju zaštita klime i održivosti.

"Sve to znači da smanjujemo emisiju ugljen-dioksida za trećinu i stvaramo nova radna mesta za one koji su pogođeni napuštanjem uglja", rekao je Altmajer.

Što se tiče nuklearnih elekrana, novi zakon je operacionalizacija dogovora nemačke vladajuće koalicije s kraja maja, koja se usuglasila se da će Nemačka do 2022. godine ugasiti sve svoje nuklearne reaktore.

Nemačka je nuklearkama pokrivala 23 posto svojih potreba za električnom energijom i moraće do 2022. da pronađe načina kako to da nadoknadi.

Odluka o zaustavljanju njihovog rada do 2022. gotovo da je povratak na odluku socijaldemokratsko-zelene vlade iz 2000. godine o datumu prestanka rada nuklearki, koju je demokršćanska koalicija Angele Merkel revidirala.

Međutim, nesreća u Fukušimi i veliko nezadovoljstvo javnosti prisilili su kancelarku da osnuje posebno povereništvo koje je ponovo odlučivalo o stavljanju ključa u bravu svim nuklearnim elektranama.

Zatvaranju nuklearki protive se četiri velike kompanije: RWE, E.ON, Vattenfall i EnBW, koje njima upravljaju. Smatraju da će se njihovo zatvaranje jako odraziti na nemačku industrijsku bazu.

Korišćenje nuklearne energije već je godinama pitanje u Nemačkoj, a odluku o zatvaranju nuklearki podstakla je i istorijska pobeda Stranke zelenih na izborima u Baden-Wuerttembergu u martu, sve do tada neprikosnovenom uporištu CDU-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.