Vesti -

Deset odsto ugostitelja neće preživeti ekonomsku krizu

Beč -- Pandemija koronavirusa naneće veliku štetu Austriji, a posebno ugostiteljstvu, kaže predsednik strukovnog sektora pri Privrednoj komori Austrije Mario Pulker.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, apeyron
Foto: Depositphotos, apeyron

Pulker kaže da je izvesno da će gastronomski lokali ostati zatvoreni najmanje do sredine maja i ističe da je zdravlje svakako iznad profita, zarade i privrede.

On je u izjavi radiju Oe1 kazao da oko 10 odsto ugostiteljskih objekata neće uspeti da preživi ekonomski aktuelnu krizu.

"Mi smo sektor gde nije moguće poslovati ako nema kontakta između gosta i osoblja, jer pružamo ličnu uslugu. Zato je naravno razumljivo, iako se ne radujemo, da još ne možemo da otvorimo naše lokale", kazao je Pulker.

Ukazao je da je neophodno pojačati mere higijene u ugostiteljstvu i da će, kada se ponovo otvore, nakon svakog gosta morati da se sprovede dezinfekcija stolova.

Kaže i da se već radi na smernicama za rad nakon ponovnog otvaranja.

To što ugostiteljstvo ne radi najmanje dva meseca je ekonomski veoma veliko opterećenje, ukazao je Pulker i dodao da je bitno da fondovi pomoći treba da što brže i nebirokratski omoguće dobijanje podrške.

Pulker je kazao i da se učestala praksa da ugostitelji sve češće prijavljuju stečaj, ali da nije sve vezano za koronu, već da to ima dužu "predistoriju".

Međutim, ako kriza bude trajala duže od dva meseca, onda će kapital ugostitelja biti veoma mali, te će opstanak biti težak, zaključio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.