Vesti -

Amerika blokira pomoć Iranu

Vašington -- SAD će blokirati kredit Međunarodnog monetarnog fonda Iranu u visini od 5 milijardi dolara, piše Volstrit džurnal, pozivajući se na izvore u Beloj kući.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Depositphotos, EdZbarhyvetsky
Foto: Depositphotos, EdZbarhyvetsky

Po mišljenju Vašingtona, na računima vlade Irana ima dovoljno sredstava za borbu protiv širenja virusa, a ako MMF daju novac Teheranu, on ga neće iskoristiti za borbu protiv virusa, već za pomoć privredi koja je nastradala od američkih sankcija ili će ga usmeriti na finansiranje svojih saveznika na Bliskom istoku.

List naglašava da je Vašington, kao najveći akcionar MMF, u mnogome određuje da li će fond izdvojiti zatražena sredstva, ali i drugi članovi organizacije mogu da se ne slože sa SAD, ako broj glasova "za" bude veći od onih koji su "protiv".

Predstavnici SAD smatraju da Iran raspolaže sa milijardama dolara u Fondu za nacionalni razvoj koji se puni od prihoda od prodaje nafte i gasa, prenosi Sputnjik.

Ranije je šef diplomatije Irana Mihamed Džavad Zarif okarakterisao američke sankcije Teheranu u trenutku pandemije Kovid-19 "medicinskim terorizmom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.