Vesti -

Austrija počinje sama da proizvodi zaštitne maske

Beč -- Više firmi iz austrijske pokrajine Forarlberg udružilo se oko Grabher grupacije i razvilo zaštitne maske za medicinsko osoblje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA, JEROME FAVRE
Foto: EPA, JEROME FAVRE

Razlog udruživanja ovih firmi je potreba za pokrivanjem velike potražnje za zaštitnim maskama i nezavisnošću od svetskog tržišta.

Ministarka privrede Margarete Šrambek je, na današnjoj konferenciji za štampu u vladi, saopštila da proizvodnja kreće narednih dana, i da će najpre biti na nivou od 100.000 komada dnevno, a zatim pola miliona. Trenutno se proizvodi oko 15.0000 komada dnevno.

Za proizvodnju, kako je istakla, neophodno je više stotina radnika koji bi radili na šivenju maski.

Nova maska austrijske proizvodnje ne propušta 95 odsto svih virusa, i sertifikovano je na osnovu toga kao FFP2. Štiti time nosioca od zaraze, za razliku od običnih maski, koje od skoro svi kupci u prodavnicama moraju da nose.

Šrambek je istakla da je veoma važna proizvodnja ovih maski, pošto je kvalitet na svetskom tržištu delimično veoma različit, a neophodno je da medicinsko osoblje može da se osloni da ih oprema štiti. Ona je ukazala da je virus korona treba biti shvaćen u EU kao poziv na buđenje, da Evropa treba ponovo sama više da proizvodi, posebno u farmaceutskoj industriji.

U Austriji potreba za zaštitnim maskama za četiri nedelje je 12 miliona komada.

Šrambek je prenela da i u drugim delovima Austrije još neka preduzeća teže da uskoro započnu serijsku proizvodnju zaštitnih maski. Ukazala je da i firme iz pokrajine Štajerska rade na razvoju mogućnosti za recikliranje korišćenih maski.

Izrazila je nadu da će uskoro krenuti i proizvodnja respiratora u Austriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.