Vesti -

Pandemija i ekonomija: Šta čeka male zemlje poput naše? VIDEO

Beograd, London -- Koronavirus odnosi ljudske živote, ali razara i svetsku ekonomiju, što bi za posledicu moglo da ima opet nove ljudske žrtve.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Depositphotos/shirotie
Foto: Depositphotos/shirotie

Zemljotres na tržištima kapitala, valuta i robe traje već tri meseca.

Prema nekim procenama, na svetskim berzama do sada je zbrisano 15 biliona dolara vrednosti akcija, cene nafte pale su za 60 procenata, a strahuje se da bi mogli da propadnu i čitavi sektori.

Do kada će pandemija držati u karantinu velike delove globalne ekonomije? Kakve će posledice globalna kriza ostaviti na male zemlje poput naše?

"Ovde svi rade od kuće", kaže Ana Čukić Armstrong, finansijski ekspert, koja živi i radi u Londonu. Prema njenim rečima, u Velikoj Britaniji postoji velika nestašica osnovnih namirnica u prodavnicama, a ljudi se sve više plaše za život a sve manje za imetak.

"Ovo je kriza sa kojom se ne samo naša generacija, nego čak ni svet nije suočavao, te 2008. se znalo šta se desilo, međutim sada je ovo nevidljivi neprijatelj i ne zna se kako će se situacija razvijati", kaže Armstrongova.

Kako dodaje, ovo sada se poredi sa Velikom depresijom, a svi novčani stimulansi teško mogu pomoći ekonomiji kada sve stoji i postavlja se pitanje vremena koje će biti potrebno da se izađe iz krize.

"Tržišta akcija će biti u padu sve dok pandemija ne bude pod kontrolom", kazala je sagovornica Prve TV.

"Mislim da smo u boljoj poziciji od drugih zemalja, ne samo zato što smo manji, nego i zato što je naša vlada mnogo drastičnije delovala i uvela mere za poboljšanje stanja, iako te zabrane zvuče rigorozno", kaže Armstrongova.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.