Vesti -

Da li se i kako može putovati po Evropi?

Veliki deo Evrope zatvorio je granice za nedržavljane, a unutar granica kontinenta postoje ograničenja i velika smanjenja saobraćaja.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, digitalgenetics
Foto: Depositphotos, digitalgenetics

Zemlje širom Evropske unije usvojile su različite mere kako bi suzbile zarazu, uključujući zabranu kretanja i zatvaranje aerodroma.

U utorak 17. marta Evropska komisija saopštila je da Šengenska zona zatvara svoje granice na 30 dana - što znači da će samo građani i stanovnici Šengena moći da uđu.

Ipak, postoji nekoliko izuzetaka, a tu spadaju radnici u osnovnim delatnostima, poput zdravstvenih radnika i medicinskih stručnjaka koji još mogu da putuju u zemlje Šengena, kao i da napuste tu oblast.

Međutim, za putovanja vazduhom, železnicom ili putevima, mogućnosti su sve ograničenije.

Vazdušni saobraćaj

Avio-kompanije širom kontinenta drastično su smanjile broj letova i prizemljile avione, a mnogi aerodromi zatvorili su terminale.

Od srede 1. aprila svi avioni koji je prvobitno trebalo da slete na aerodrom Orli na jugu Pariza preusmeravaju se na aerodorm Šarl de Gol.

Najprometniji aerodrom u Evropi, londonski Hitrou, kaže da sada radi sa 25 procenata svog normalnog kapaciteta. Svi terminali su i dalje otvoreni i rade smanjenim kapacitetom,

Navode da se sada fokusiraju na vraćanje britanskih državljana u zemlju i kargo letove.

Drugi londonski aerodrom Getvik privremeno je zatvorio Severni terminal. Terminali 2 i 3 na aerodromu u Mančesteru na severu Velike Britanije zatvoreni su 25. marta "do daljeg".

Treći najprometniji aerodrom u Evropi, amsterdamski Šiphol, smanjijo je kapacitet rada, pa su trenutno u funkciji samo dva šaltera za registraciju putnika

Aerodrom u Frankfurtu delimično je zatvorio terminale 1 i 2. Većina prodavnica na aerodromu je zatvorena, a restorani rade kraće. Aerodrom je nedavno izvestio da je putnički saobraćaj smanjen za nešto više od 90 odsto u odnosu na period pre godinu dana, što je odraz drastičnih smanjenja kapaciteta letova većine avio-kompanija.

U Italiji je terminal 1 na rimskom aerodromu Fjumićino privremeno zatvoren, dok je kapacitet letova smanjen. Španski operater Aena najavio je da će na madridskom aerodromu Adolfo Suarez držati otvoren samo terminal 4.

Železnički saobraćaj

Ima izmena i u radu Jurostara. U ovom trenutku saobraća samo jedan voz dnevno, na ruti Pariz-London i Brisel-London. U skladu sa ograničenjima koja je donela vlada u Britaniji i Francuskoj, putnicima se savetuje da uslugu koriste samo za neodložna putovanja i to samo za stalne stanovnike Velike Britanije, Republike Irske i Šengenske zone.

Talis, koji deli deo pruge sa Jurostarom, trenutno ima dve povratne vožnje dnevno na dve relacije, Pariz - Brisel Midi i Amsterdam - Brisel Midi.

Francuski nacionalni železnički operater SNCF nudi besplatan prevoz medicinskom osoblju tokom krize povezane sa epidemijom koronavirusa.

Autobusi

Francuski Bla-bla bus do daljeg neće poslovati u Francuskoj i Nemačkoj. Niskobudžetni prevoznik Fliks bus takođe je obustavio usluge u Francuskoj, Italiji, Nemačkoj i Belgiji.

Prekogranične usluge Fliks busa su takođe obostavljene, u Italiji, Holandiji, Poljskoj i Portugalu.

Prevoznik je ukinuo i vožnje između Srbije i BiH.

Španski prevoznik Alsa je obustavio međunarodne linije, i obavlja samo određeni broj vožnji unutar zemlje. Takođe su posavetovali putnike da putuju samo ako je to “neophodno ili hitno”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.