Vesti -

ORF uvodi skraćeno radno vreme

Beč -- Austrijski javni servis ORF, usled krize zbog pandemije koronavirusa, najavio je da će deo svojih zaposlenih prijaviti na skraćeno radno vreme.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, NatashaFedorova
Foto: Depositphotos, NatashaFedorova

ORF je ukazao da će na tri meseca za određene sektore uvesti skraćeno radno vreme, bez navođenja koji su sektori i u kojoj meri od te odluke pogođeni.

Direkcija, kako se ističe, trenutno analizira gde će uvesti skraćeno radno vreme i to će utvrditi u dogovoru sa Savetom radnika.

Ukazano je da sektori, koji su trenutno intenzivno aktivni, kao što je informativni, neće biti pogođeni.

Tako da će skraćeno radno vreme pogoditi pre svega one sektore gde je došlo do odlaganja produkcije, manifestacija, ili sportskih i kulturnih događaja, gde zaposleni ne mogu u punoj meri dati svoj doprinos.

Planirane su postepena smanjenja radnog vremena na 50 odnosno 10 odsto normalnog radnog vremena.

Austrijska vlada, u cilju sprečavanja povećanja nezaposlenosti uvela je mogućnost da se radnici pošalju na skraćeno radno vreme daleko ispod ranije zakonom predviđenim procentima, pa sve do nule.

Prijavom na skraćeno radno vreme poslodavac ostvaruje uštede u isplati primanja, a država ga podržava podsticajnim merama.

ORF očekuje da će ove godine imati umanjenje prihoda za najmanje 50 miliona evra.

Od sredine marta prihodi od marketunga su ispod planiranih, i ne očekuje se da će uskoro porasti.

Pošto se privredi prognozira recesija posle izlaska iz krize ORF ne očekuje ni u ostatku godine bolje poslovanje.

Mogućnost slanja zaposlenih na skraćeno radno vreme iskoristilo je mnogo firmi, te je do sada predato 12.596 zahteva koja se tiču oko 250.000 radnih mesat, prenela je ministarka za rad Kristine Ašbaher.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.