Vesti -

"Vrlo emotivan trenutak": Počeli gašenje najstarije nuklearke, građani protestovali

Pariz -- Francuska je danas počela proces zatvaranja svoje najstarije nuklearne elektrane, u Fesenhajmu, na granici s Nemačkom, gašenjem jednog od reaktora.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/PATRICK SEEGER
Foto: Epa/PATRICK SEEGER

Francuski operator EDF rekao je da je reaktor star 43 godine isključen iz napajanja oko 2.00 posle ponoći, što je bio "vrlo emotivan trenutak".

Proces je prošao dobro, saopštio je EDF. Drugi reaktor trebalo bi da bude zatvoren krajem juna, javlja AP.

Lokalni mediji izvestili su da se oko 100 ljudi okupilo sinoć u malom gradu Fesenhajmu, kako bi protestovali protiv zatvaranja nuklearke, koja direktno i indirektno obezbeđuje oko 2.000 poslova u regionu.

Nemačka je dugo tražila da elektrana, koja je počela sa proizvodnjom električne energije 1977. godine, bude zatvorena.

Ovo je prvi nuklearni kompleks koji će biti zatvoren u okviru plana francuskog predsednika Emanuela Makrona za rebalansiranje nuklearne energije i električne energije dobijene iz obnovljivih izvora. Plan poziva na ponovno uspostavljanje ravnoteže između energije proizvedene u nuklearnim pogonima i električne energije dobijene iz obnovljivih izvora.

Fabrike na pogon uglja treba da budu zatvorene do 2022. godine, kako bi se smanjile emisije gasova koje izazivaju efekat staklene bašte, izjavio je u sredu francuski premijer Eduar Filip.

Francuska zavisi od nuklearne energije više nego bilo koja druga država, jer dobija oko tri četvrtine električne energije iz nuklearnih elektrana. Makron je obećao da će smanjiti nuklearni udeo na 50 odsto do 2035. godine isključivanjem ukupno 14 nuklearnih reaktora od 58 koji rade u 19 postrojenja, uključujući dva reaktora iz Fesenhajma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.