Vesti -

Bombardijer ustupio Erbasu vlasnički udeo u programu A220

Kvebek -- Regionalna vlada Kvebeka i kompanija Bombardijer su se složili u pogledu nove vlasničke strukture A220 programa.

Izvor: aviatica.rs
Podeli
Foto: Epa, Valda Kalnina
Foto: Epa, Valda Kalnina

Tako će Bombardijer prepustiti sve svoje preostale akcije u ovom programu kompaniji Erbas i vladi Kvebeka. Ova transakcija stupa odmah na snagu.

Od sada su vlasnici kompanije Erbas Kanada, koja proizvodi avion A220 (bivši Bombardijerov CSeries), Erbas sa 75 odsto i Vlada Kvebeka sa 25 odsto.

U sklopu ove transakcije, Erbas će, preko svoje zavisne kompanije Stelija aerospejs, preuzeti od Bombardijera i proizvodne kapacitete u Sen Lorenu, gde se obavljala proizvodnja modela A220 i sklapanje modela A330.

U saopštenju kompanije Erbas se navodi da je broj narudžbina aviona A220 skočio za 64 odsto na 658 komada, od kada je ovaj proizvođač preuzeo taj program od Bombardijera, prenosi portal Aviatica.

Za preuzimanje vlasništva nad programom A220, Erbas će kompaniji Bomardijer isplatiti novčanu nadoknadu u ukupnom iznosu od 591 miliona dolara, s tim što će 531 milion biti isplaćen odmah po okončanju postupka preuzimanja, a ostatak od 60 miliona dolara će biti isplaćeno tokom naredne dve godine, do kraja 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.