Vesti -

SAD preuzimaju udeo u Nokiji i Eriksonu?

Brisel -- Šefica EU za zaštitu konkurencije Margret Vestager ostavila je otvorena vrata mogućnosti da američka vlada stekne vlasničke udele u Nokiji i Eriksonu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, LDProd
Foto: Depositphotos, LDProd

Kako javlja CNBC, vlasnički udeli u dva vodeća evropska igrača u oblasti 5G tehnologija su mogući, sve dok ne postoji rizik po bezbednost.

Američki državni sekretar za pravosuđe Vilijam Bar saopštio je ranije ovog meseca da bi vlada u Vašingtonu trebalo da razmotri preuzimanje kontrolnog udela u Nokiji ili Erksonu, ili u obe kompanije, kako bi "potisnula tendenciju" kineskog Huaveja "za dominacijom" na tržištu mobilnih mreža sledeće generacije, poznate kao 5G.

Nokija i Erikson su dva najveća evropska proizvođača mrežne opreme i direktni konkurenti Huaveju.

Vestagerova je izjavila za CNBC da je na tim "preduzećima da odgovore da li su na prodaju ili ne", ali da je na evropskim poslanicima "da osiguraju da se proceni svaki rizik".

"Ovde u Evropi smo neutralni prema vrsti vlasništva, možete da budete u državnom ili privatnom vlasništvu. Ono što je za nas važno jeste da ste aktivni kao tržišni operator", rekla je Vestagerova.

Dodala da ne raspolaže konkretnim informacijama o tome da li američka država želi da kupi udeo i da ne zna da li Nokija ili Erikson nude na prodaju vlasničke udele, čime je u suštini ostavila otvorena vrata za takvo eventualno preuzimanje, navodi CNBC.

Zvanični Vašington insistira na tome da Huavej predstavlja rizik po nacionalnu sigurnost, tvrdeći da kineska vlada može da koristi njegovu opremu za špijuniranje ili blokiranje mreže. Huavej je u više navrata kategorično negirao te tvrdnje.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa, kako navodi CNBC, vrši pritisak i na druge zemlje širom sveta, naročito u Evropi, da Huaveju zabrane učešće u izgradnji njihovih 5G mreža.

Amerika nema vlastitu kompaniju koja bi bila konkurent Huaveju i pokušava da nađe način na koji bi mogla da konkuriše kineskom tehološkom divu. Sticanje kontrolnog udela u Nokiji ili Eriksonu vidi kao jedno od mogućih rešenja da to ostvari, dodaje se u tekstu.

CNBC nije danas uspeo da dobije komentare iz te dve kompanije, ali su povodom ranije izjave Vilijama Bara iz Nokije tada poručili da je "interesovanje investitora uvek dobrodošlo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.