Vesti -

Španski poljoprivrednici blokiraju auto-puteve

Navalmoral De La Mata -- Španski poljoprivrednici u fluorescentnim žutim prslucima počeli su danas traktorima i drugim vozilima da blokiraju auto-puteve na jugozapadu zemlje.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Epa, Carlos Barba
Foto: Epa, Carlos Barba

Kako su naveli, na blokadu su se odlučili zbog "drastičnog pada prihoda u tom sektoru".

Današnje skupove, najvećim delom u oblasti Ekstremadura koja se graniči sa Portugalom, sazvalo je nekoliko sindikata koji traže od vlade da osigura realističnije maloprodajne cene voća i povrća.

Anhel Garsija, šef regionalnog udruženja mladih poljoprivrednika Asaja, pozvao je sve poljoprivrednike u Ekstramaduri u štrajk. On je rekao da će se oko 700 traktora pridružiti blokadi puteva.

Skoro svakodnevni protesti širom Španije protiv visokih proizvodnih troškova i niskih cena poljoprivrednih proizvoda predstavljaju veliki izazov za nedavno formiranu koalicionu vladu predvođenu Socijalistima u vreme kada Evropska unija planira da smanji poljoprivredne subvencije.

Protesti se održavaju u sred pretnji SAD o uvođenju dodatnih carina. Sindikati, ali i Vlada, optužuju velike lance supermarketa da režu cene za voće i povrće i primoravaju proizvođače da daju svoju robu u bescenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.