Vesti -

FCA upozorio banke zbog povećanja kamata na dozvoljeni minus

London -- Britanski regulator zatražio je bankama da u roku od dve sedmice objasne promenu kamata na dozvoljeno prekoračenje ili će se suočiti sa njegovim merama.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/okuka67
Foto: Depositphotos/okuka67

Agencija za finansijski nadzor (FCA) je saopštila danas da je uputila dopis bankama nakon što su zajmodavci, uključujući HSBC, RBS, Nejšnvajd i Santander, uoči novih propisa najavljenih za april, objavili planove o naplati unificirane kamate klijentima od skoro 40 odsto na prekoračenja po računu, prenosi Rojters.

Ta stopa je više nego dvostruko iznad nivoa koji su neke od tih banaka naplaćivale za tu vrstu pozajmica.

Drugi kreditori planiraju da cenu prekoračenja utvrđuju na bazi rizika, pri čemu su iz Lojdsa najavili da bi klijentima sa lošom kreditnom istorijom mogli da naplaćuju kamatu od čak 49,9 procenata.

Najavljeni novi propisi FCA dizajnirani su tako da se poprave neke "nedoslednosti" na tržištu pozajmica po osnovu prekoračenja, zabranjujući zajmodavcima da uvode veće fiksne dnevne ili mesečne naknade na nedozvoljeno prekoračenje nego na dozvoljeno.

Banke su zbog toga odlučile da podignu kamatu na dozvoljeno prekoračenje, koja će se primenjivati i na "nedozvoljeni minus".

Regulator je prošle sedmice, ipak, priznao da će oko tri od deset klijenata od njih ukupno 18,2 miliona koji koriste prekoračenje, biti u pogoršanoj situaciji nakon što kreditori povećaju cenu na dozvoljeno prekoračenje.

"Zatražili smo da vidimo njihove planove o tome kako će postupati sa klijentima koji su najpogođeniji. Pomno ćemo pratiti tržište i delovaćemo ukoliko uočimo da se nastavlja sa štetnom praksom", navodi se u saopštenju regulatora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.