Vesti -

U minusu 8 milijardi $: Još jedna zemlja prodaje nacionalnu avio-kompaniju

Nju Delhi -- Indija je objavila prodaju državnog udela u nacionalnom avio-prevozniku Er Indiji kako bi poduprla prihode vlade koji su posustali usled usporavanja ekonomije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/Byelikova
Foto: Depositphotos/Byelikova

U prošlogodišnjem prvom pokušaju država nije uspela da privuče nijednog ponuđača.

Vlada u Nju Delhiju je objavila danas poziv za dostavljanje početnih izjava o zanteresovanosti za tu avio-kompaniju, koja leti na domaćim i međunarodnim linijama i koja je u protekloj deceniji nagomilala ogromne gubitke, izveštava agencija AP.

U pozivu je navedeno da je rok za dostavljanje izjava 17. mart i da ponuda treba da apsorbuje 232 milijarde rupija (3,26 milijardi dolara) od ukupnog duga avio-kompanije "teškog" 580 milijardi rupija (osam milijardi dolara).

Premijer Narendra Modi je najavio pokretanje privatizaciju različitih državnih preduzeća kako bi popravio državne finansije i podstakao privredu.

Rast Indije je usporio na 4,5 odsto međugodišnje u kvartalu jul-septembar 2019, što je njegova najsporija stopa od sredine prethodne godine.

Modijeva vlada polaže velike nade da će strani investitori učestvovati u licitiranju za kompaniju Er Indija. Namera mu je da prikupi 1,05 biliona rupija (14,6 milijardi dolara) prodajom javne imovine do marta 2020. godine.

Er Indija je prošle godine prevezla 18,36 miliona domaćih putnika, a posrtala je, kako navodi AP, zbog preterano birokratskog menadžmenta i mešanja politike, pošto su privatne niskotarifne avio-kompanije sticale sve veći udeo na tržištu. Gubitke je počela da gomila od spajanja 2007. godine sa drugim domaćim avio-prevoznikom u državnom vlasništvu, Indijan erlajnsom.

Novi vlasnik preuzeće flotu od 121 aviona Er Indije i 25 aviona Er Indija ekspresa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.