Vesti -

Porez na uvoz ugljenika: Ko želi da posluje s EU moraće da smanji emisije štetnih gasova

Davos -- Predsednica EK kaže da će kretanje ka klimatski neutralnoj EU do 2050. naterati partnere da ulože napore protiv klimatskih promena ako žele da posluju sa EU.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/STEPHANIE LECOCQ
Foto: Epa/STEPHANIE LECOCQ

"Smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte samo u domaćim okvirima nema smisla, ako povećamo 'uvoz' ugljen-dioksida iz inostranstva. To nije samo pitanje klime, to je takođe pitanje pravičnosti", rekla je Ursula fon der Lejen na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, prenosi agencija AP.

Ona je objasnila da želi da izbegne situaciju u kojoj zemlje EU smanjuju emisiju gasova u okviru svog cilja da kontinent učine karbonski neutralnim do 2050. godine a da istovremeno uvoze ugljen-dioksid "ugrađen" u robu.

Fon der Lejen je takođe poručila da EU mora na svom putu ka čistijoj i klimatski neutralnoj ekonomiji da zaštiti svoje industrije i radnike.

Navela je da bi pogranični porez na uvoz ugljenika mogao da bude potreban, ali da bi umesto toga više volela da se globalni partneri bloka pridruže klimatskim opredeljenjima EU.

Francuski predsednik Emanuel Makron je promovisao ideju uvođenja poreza na ugljenik na granicama EU za zemlje koje nisu potpisale Pariski klimatski sporazum iz 2015. i koje ne regulišu emisiju ugljen-dioksida tako strogo kao što to čini ovaj blok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.