Vesti -

Ambasada SAD traži hitan nastavak naftnih operacija u Libiji

Tripoli -- Američka ambasada u Libiji apelovala je danas da se odmah nastave naftne operacije u toj zemlji blokirane od subote od strane snaga komandanta Haftara.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Epa/ALI HAIDER
Foto: Epa/ALI HAIDER

"Operacije libijske Nacionalne naftne kompanije (NOC) treba odmah ponovo da počnu", napisala je ambasada SAD na svom Tviter nalogu.

Ona je istakla duboku zabrinutost posle prekida izvoza i proizvodnje na većini naftnih polja.

Prekid operacija može da "pogorša humanitarnu situaciju i Libiji i nanese nove nepotrebne patnje libijskom narodu", dodao je isti izvor.

Snage verne Haftaru u subotu su blokirale glavne naftne terminale na istoku Libije, uoči međunarodnog samita u Berlinu u nedelju na kome je pozvano da se prekine sa spoljnim mešanjem i ponovo pokretanje mirovnog procesa u zemlji.

Izvoz je prekinut u lukama u takozvanom naftnom polumesecu, glavnim za libijsku privredu - Brega, Ras Lanuf, Al Sedra, Al Hariga i Zuitina.

Libijska naftna kompanije u ponedeljak je saopštila da je kapacitet uskladištenja u tim lukama ograničen i da će morati potpuno da prestane proizvodnju sirove nafte čim se dostigne maksimalni kapacitet.

NOC je takođe ukazao na prekid proizvodnje u dva velika naftna polja na jugozapadu zemlje Al Šarara i Al Fel.

Novim blokadama naftne operacije su takoreći potpuno zaustavljene u zemlji.

NOC je ukazao na pad proizvodnje od 1,2 miliona barela dnevno, dok je zemlja u proseku proizvodila 1,3 miliona barela dnevno.

Stručnjaci navode da se Vašington jako protivi blokadi izvoza libijske nafte zato što to dovodi do porasta cene nafte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.