Vesti -

Oči sveta uprte u Davos: Da li će se ljuti rivali danas sresti?

Davos -- Američki predsednik Donald Tramp stigao je u Davos na Svetski ekonomski forum.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa, Michael Reynolds
Foto: Epa, Michael Reynolds

Ono što ceo svet čeka je susret predsednika SAD i mlade švedske aktivistkinje Grete Tunberg.

Trampovo obraćanje je najavljeno za 11 sati, dok se Greta okupljenima na konferenciji svetskih i poslovnih lidera već obratila.

Mlada Greta je postala simbol pokreta protiv klimatskih promena, a Trampova administracija je preduzela odlučne korake kako bi pokazala da ta tema nije njihov prioritet. Jedan od koraka bio je i povlačenje SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma.

Poslednji put kada su se ljuti rivali sreli bio je na samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim akcijama u septembru.

Mlada Šveđanka je krajem prošlog meseca rekla da ne želi da troši svoje vreme na razgovore o klimatskim promenama sa Trampom.

"On ne sluša stručnjake i naučnike, zašto bi onda slušao mene? Verovatno ne bi rekao ništa, ne bih da trošim vreme na to", rekla je ona.

Tramp i Greta su u prethodnim mesecima "vodili rat" na Tviteru, te je predsednik SAD mladu šveđanku optužio da ima "problem sa kontrolom besa" i odluku magazina "Tajm" da Gretu proglasi ličnošću godine nazvao "smešnom".

Mladi nisu u fokusu

Foto: Epa, Gian Ehrenzeller
Foto: Epa, Gian Ehrenzeller

Klimatska aktivistkinja Greta Tunberg poručila je danas u Davosu da je globalni pokret, započet štrajkom u njenom školi, samo početak u borbi protiv globalnog zagrevanja i da se mora učiniti mnogo više.

Tunberg je pozvala svetske političke i poslovne lidere da slušaju mlade i ocenila da borba protiv klimatskih promena zahteva više od puke svesti.

"Nisam osoba koja se može požaliti da me ne čuju", rekla je ona, izazvavši smeh publike na sesiji pod nazivom "Utiranje održivog puta ka zajedničkoj budućnosti", i dodala da ne treba da čuju samo nju već sve mlade ljude koji se udružuju kako bi uspostavili saveze.

"Nauka i glas mladih nisu u fokusu razgovora, a trebalo bi da budu. Radi se o nama i budućim generacijama i onima koji su danas pogođeni. Moramo da uvedemo nauku u diskusiju", navela je Tunberg. Ističući da su raste svest ljudi o klimatskim promenama, švedska tinejdžerka je primetila da su "klima i životan sredina postali sada vruća tema", prenosi agencija AP.

Tunberg je, međutim, navela da borba protiv klimatskih promena zahteva više od opšte svesti.

"Ovo je samo početak. Bez tretiranja ovog pitanja kao prave krize, ne možemo rešiti problem", rekla je ona, zaključila da svi treba više da slušaju šta nauka kaže o klimatskim promenama i grejanju planete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.