Vesti -

Ne brinu ga protesti: "Reforme u zemlji privlače investitore"

Pariz -- Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da njegove reforme privlače investitore.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa, Yoan Valat
Foto: Epa, Yoan Valat

Investitori, kako kaže, dolaze uprkos protestima zbog njegovog plana o reformi penzionog sistema, koji traju već šest nedelja.

Ističući da je druga najveća ekonomija u evrozoni otvorena za poslovanje, Makronova vlada najavila je ugovor vredan dve milijarde evra za francusko brodogradilište San-Nazar na atlantskoj obali, preneo je AP.

Brodogradilište će izgraditi dva broda za krstarenje za kompaniju MSC, što znači još oko 2.400 radnih mesta tokom tri godine. MSC je potvrdio da planira da gradi i druge brodove u Francuskoj za dodatnih četiri milijardi evra.

"Dobre vesti ne stižu niotkuda. One dolaze zato što sprovodimo reforme, zato što se naša zemlja kreće, zato što je mobilna'", rekao francuski predsednik.

"Znam da su nam glave pune loših vesti i da smo skloni da verujemo da će sve eksplodirati, ali to nije tačno", kazao je Makron radnicima u fabrici britansko-švedske farmaceutske kompanije Astrazeneca, u severnom gradu Denkerku.

Kompanija Astrazeneca najavila je 500 miliona dolara novih investicija u narednih pet godina. Kasnije, u Versaju, Makron je ugostio 180 međunarodnih poslovnih lidera, uključujući najbolje rukovodioce kompanija Gugl, Netflik, Koka-kola, Tojota, Samsung i Dženeral Elektrik.

Koka-kola je saopštila da će uložiti milijardu evra tokom narednih pet godina u Francusku, uključujući i svoju fabriku u Denkerku. Japanski proizvođač automobila Tojota saopštio je prošle nedelje da će izgraditi novi model automobila u fabrici u Valensjenu, na severu Francuske, što će značiti 400 radnih mesta i investiciju od 100 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.