Vesti -

Parlament Jordana traži zabranu uvoza gasa iz Izraela

Aman -- Parlament Jordana glasao je danas za zakon kojim bi se zabranio uvoz prirodnog gasa iz Izraela.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos/panama555
Foto: Depositphotos/panama555

Do reakcije parlamenta došlo je nekoliko nedelja nakon što je jevrejska država počela ga transportuje u kraljevinu na osnovu sporazuma vrednog 10 milijardi dolara.

Ostalo je nejasno da li će Vlada u Amanu podržati taj potez protiv sporazuma za koji je rekla da poboljšava energetsku sigurnost Jordanaca.

Početkom januara Izrael je počeo da izvozi gas iz polja Levijatan susedima Jordanu i Egiptu, jedinim arapskim zemljama sa kojima je sklopio mir, na osnovu 15-godišnjeg sporazuma.

"Većina je glasala da se hitan predlog uputi vladi, tražeći zakon kojim se zabranjuje uvoz izraelskog gasa u Jordan", rekao je predsednik Parlamenta Jordana Atef Taravneh.

Na TV snimku se vidi da je većina poslanika Donjeg doma parlamenta podržala predlog koji je prihvaćen nakon što je 58 od 130 članova u decembru zahtevala takvu zabranu.

Predlog koji je danas usvojen biće poslat vladi u Amanu da ga odobri, a onda mora da se pošalje nazad u parlament radi zvaničnog glasanja. U dokumentu se navodi da se "vladi, ministrima i državnim institucijama i kompanijama zabranjuje uvoz gasa iz Izraela".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.