Vesti -

Mlekari najčešće samoubice među poljoprivrednicima: Tri velika proizvođača uništavaju male

Pariz -- Proizvodnja mleka u Francuskoj koncentrisana je oko tri glavna proizvođača što uništava one male.

Izvor: Agroklub
Podeli
Foto: Depositphotos/digifun
Foto: Depositphotos/digifun

Istovremeno, prema broju počinjenih samoubistava među poljoprivrednicima, mlekari su najviše zastupljeni.

Mlekarska industrija Francuske koncentrisana je oko tri glavna proizvođača koji se vode politikom niskih cena što ih svrstava iznad globalnih konkurenata i jedan je od glavnih uzroka osiromašenja malih proizvođača kojima se proizvodnja ne isplati, piše portal Agroklub.

Glavnih svetskih proizvođača mleka je 13, nakon SAD, Indije, Brazila i Nemačke, Francuska zauzima 5. mesto. Njena mlečna industrija ima konkurentne prednosti u odnosu na ostale države, pokazala je studija koju je za Franse agrimer (nacionalna kancelarija za poljoprivredne i proizvode iz mora) sprovela konsultantska kompanija Agreks. Rezultati su iznenadili brojne francuske mlekare čije prodajne cene ne omogućavaju pokrivanje troškova proizvodnje.

Na njihove probleme ukazuje i to da su mlekari prema broju počinjenih samoubistava među poljoprivrednicima najviše zastupljeni, što pokazuje i studija Mutualité Sociale Agricole (MSA) objavljena u septembru 2019. godine.

Lideri u proizvodnji

Studija je pokazala i da je u Francuskoj snabdevanje mlekom u rukama tri najveća lidera: Lactalis, Sodiaal i Eurial, piše Euractiv. Do 2018. godine imali su tržišni udeo od preko 52 odsto, što je postotak koji objašnjava postupno osiromašenje i uništavanje manjih proizvođača.

Francuzi su vodeći svetski potrošači mlečnih proizvoda po glavi stanovnika, istraživanja su stalna, zdravstvene kontrole rigorozne, a mogućnost pronalaska novih prodajnih mesta takođe je glavna briga za zemlju. Tri pomenuta distributera imaju desetak kombinovanih objekata u zemljama u razvoju, što im olakšava izvoz.

Osiromašeno mleko

Međutim, polovina mleka za konzumaciju u Francuskoj je osiromašena jer se uklanjaju neke njegove komponente kao što su belančevine i masti, a sve kako bi se povećao profit, nauštrb kvaliteta proizvoda.

Međutim, glavni problem je velika konkurentnost francuskog mleka koja negativno utiče na tržište i ozbiljno dovodi u pitanje održivost modela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.