Vesti -

Arselor Mital u Evropi smanjuje emisiju štetnih gasova za 30 odsto

London -- Vodeći svetski proizvođač čelika Arselor mital saopštio je da planira smanjenje emisije gasova za 30 odsto u svojim evropskim pogonima do 2030.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/zateev
Foto: Depositphotos/zateev

To je saopšteno samo dva dana nakon što je Evropska unija donela program za postizanje karbonske neutralnosti Starog kontinenta do 2050. godine.

Arselor mital je takođe naveo da namerava da sredinom sledeće godine objavi cilj smanjenja emisije za celu grupu, koja posluje i na drugim kontinentima, prenosi Rojters.

Industrija čelika odgovorna je za oko sedam odsto svetske emisije gasova. Ovaj sektor je pod sve većim pritiskom, posebno u Evropi, da smanji svoj uticaj na klimatske promene, budući da je nova Evropska komisija, čiji je mandat počeo u decembru, uvrstila ugljeničnu neutralnost među svoje glavne prioritete.

"Naša mapa puta i ciljano smanjenje emisije od 30 procenata do 2030. godine u Evropi predstavlja veliki korak u pravom smeru", naveo je u saopštenju Gert Van Pulvorde, generalni direktor sektora Ravni proizvodi u Arselor mitalu u Evropi.

Ciljano smanjenje emisije za 30 odsto u odnosu na nivo iz 2018. godine odnosi se na ravne celične proizvode, koji čine najveći deo proizvodnje kompanije Arselor mital i koji se koriste u industrijama poput automobilske i građevinske.

Van Pulvorde je naglasio da Arselor mital podržava takozvani "Zeleni plan" Evropske komisije o postizanju ugljenične neutralnosti i ponovio zahteve kompanije za limitiranje poreza na ugljenik kako bi se sprečio odlazak industrije iz Evrope negde drugde gde je proizvodnja jeftinija, ali prljavija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.