Vesti -

Telenor se distancira od Huaveja: Izabrao "Eriksona" za 5G

Oslo -- Telenor je odabrao švedsku kompaniju "Erikson" kao ključnog provajdera tehnologije za svoju telekomunikacinu mrežu pete generacije (5G) u Norveškoj.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos,jamesteohart
Foto: Depositphotos,jamesteohart

Prenoseći ovu informaciju, britanski Rojters ocenjuje da se time norveški mobilni operator postepeno distancira od kineskog Huaveja nakon desetogodišnje saradnje na 4G mreži, i podseća da SAD, koje su u trgovinskom ratu s Kinom, vrše pririsak na NATO saveznike poput Norveške da isključe Huavej iz unosnih 5G ugovora, tvrdeći da se njegova oprema navodno može koristiti za špijuniranje.

Huavej je kategorično odbacio američke tvrdnje da se 5G mreže koje gradi mogu koristiti kao alat za špijuniranje, a Kina je optužila Vašington da koristi bezbednosne argumente za dalju politizaciju sukoba koji je u osnovi trgovinski.

"'Erikson' će modernizovati i izgraditi 5G radio pristupnu mrežu (RAN) Telenora. Modernizacija će trajati četiri-pet godina. Zato će Telenor koristiti opremu od postojećeg RAN dobavljača Huaveja za održavanje 4G mreže i nadogradiće je na 5G pokrivenost u odabranim oblastima Norveške", navodi se u saopštenju Telenora.

Telenor, pod kontrolom države, najveći je norveški telekomunikacioni operater, a aktivan je i u ostatku nordijskog regiona, kao i u pet azijskih zemalja, opslužujući oko 183 miliona klijenata.

Nemačka "Telefonika Dojčland" je u sredu odabrala finsku kompaniju Nokia i Huavej za izgradnju njene 5G mreže u nastojanju da otpočne taj posao, iako Nemačka tek treba da finalizuje pravila vezana za bezbednost opreme dobavljača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.