Vesti -

Američka blokada: Sud STO donosi još tri rešenja, potom prestaje s radom

Ženeva -- Sudije STO doneće rešenja u tri tekuća žalbena postupka za koja su održane rasprave, uprkos "ćorsokaku" u kojem se našlo apelaciono telo početkom ove sedmice.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/andreyuu
Foto: Depositphotos/andreyuu

Ostalih 10 žalbi za koje su pokrenuti postupci ostaće bez rešenja.

Dvojica sudija kojima su u utorak istekli mandati Tomas Grejem i Ujal Sing Batia poslali su pismo ambasadoru Novog Zelanda Dejvidu Vokeru, koji predsedava Teluza rešavanje sporova (DSB), a u kome su izneli takav plan, navodi britanska agencija Rojters pozivajući se na neimenovanog zvaničnika Svetske trgovinske organizacije.

Mandat trećem, jedinom preostalom sudiji u tom telu Hongu Džau ističe u novembru 2020. godine.

Pismo tek treba da bude distribuirano kao zvanični dokument STO i očekuje se da će uskoro biti objavljeno.

Sudbina najvišeg suda STO zapečaćena je u ponedeljak nakon što su Sjedinjene Države saopštile da neće podržati predlog koji bi omogućio da to telo nastavi rad, rekli su trgovinski zvaničnici, iako je šef STO Roberto Azevedo, kako napominje Rojters, obećao da će naći rešenje.

Više od dve godine administracija predsednika SAD Donalda Trampa blokira imenovanje novih sudija pošto su dotadašnjim sudijama istekli mandati, tako da od 10. decembra taj sud nema potreban broj članova da bi mogao da preuzima nove slučajeve.

Voker je prošle nedelje predložio članicama STO da se apelacionom telu dozvoli da zaključi tri postupka za koja su već održane rasprave.

Tri postupka za koja će biti donete odluke odnose se na zajedničku žalbu više subjekata protiv jednoobraznog pakovanja za sve vrste duvanskih proizvoda u Australiji, zatim na žalbu Ukrajine zbog ruskih mera o ograničavanju uvoza železničke opreme, a treća se tiče američkih antisubvencionih carina na papir iz Kanade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.