Vesti -

"Makron se izgubio": Pariz u haosu, štrajk sindikata izmakao kontroli, sukob policije i građana

Pariz -- Pariz je u četvrtak bio u potpunoj blokadi zbog štrajka sindikata, koji su se usprotivili reformi penzionog sistema.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, AP Photo- Thibault Camus
Foto: Tanjug, AP Photo- Thibault Camus

Na centralnim gradskim ulicama i trgovima okupilo se više od 100.000 nezadovoljnih građana.

Kako prenose strani mediji, pripadnici policije ispalili su suzavac na demonstrante. Zbog nemira i blokade saobraćajnica, javni prevoz nije funkcionisao.

Podsećamo, radnici su započeli štrajk kako bi naterali predsednika Francuske Emanuela Makrona da odustane od reforme penzionog sistema.

Radnici železnice izglasali su da se štrajkuje i sutra, a radni sindikati kompanije RATP, koja kontroliše rad autobusa i metroa, saopštili su da će njihov štrajk da se nastavi do ponedeljka 9. decembra.

Makron je 2017. godine obećao da će stvoriti strogo regulisanu ekonomiju Francuske, ali veći sindikati tvrde da francuski lider želi da ukine zaštitu radnika.

Kako tvrde analitičari, ishod štrajka zavisi od toga ko će prvi da se povuče - sindikati koji rizikuju da izgube podršku ukoliko remećenje predugo potraje ili vlasti koje se plaše da bi birači mogli stati na stranu sindikata i da za zastoj okrive zvaničnike.

Policija privela 87 osoba

Foto: Tanjug, AP Photo- Thibault Camus
Foto: Tanjug, AP Photo- Thibault Camus

U Parizu je policija zadržala u pritvoru 87 osoba, navode zvaničnici, a prenosi Bi-Bi-Si.

Kako prenosi Rojters, desetine hiljada članova sindikata marširalo je centrom Pariza, a sukobi su izbili kada se grupa ljudi koja je nosila maske, obučena u crno, izdvojila i opustošila jednu autobusku stanicu u blizini Trga Republike, porazbijala prozore na radnjama i gađala policiju vatrometom.

Policija je potom ispalila suzavac, kažu očevici Rojtersa.

Nedaleko odatle policija je upotrebila pendreke kako bi se odbranila od demonstranata obučenih u crno, koji su pojurili ka njoj.

Francuski list Mond dodaje, pozivajući se na AFP, da su protesti održani i u Marselju, Tuluzu, Bordou, Grenoblu i mnogim drugim gradovima u Francuskoj.

U Lionu i Marselju hiljade učesnika protesta nosilo je transparente na kojima piše "Makron se izgubio" i "Ne dirajte naše penzije", prenosi Rojters.

U Nantu, učesnici protesta gađali su policiju projektilima, posle čega je ona ispalila suzavac.

Zbog štrajka saobraćaj u gradovima je paralisan, a ne rade ni železnički ni metro saobraćaj, dok je na francuskom aerodromu Orli saobraćaj smanjen za 20 odsto. Stotine letova je otkazano.

Zaposleni u železnici najavili su da će i sutra štrajkovati, dok su članovi sindikata u kompaniji RATP, koja je zadužena za autobuski i metro saobraćaj, saopštili da će štrajkovati do ponedeljka.

U Parizu su zatvorene popularne turističke destinacije poput Ajfelove kule, nacionalnog muzeja Orsej i Versajskog dvorca, prenosi Bi-Bi-Si.

Foto: , AP Photo -Rafael Yaghobzadeh
Foto: , AP Photo -Rafael Yaghobzadeh

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.